MM-finaalissa kohun keskelle joutunut tuomari Kristian Vikman paljastaa hälyä herättäneen tilanteen taustat – suomalaiskaksikko sysättiin valtavan paineen alle: "Varmaan karman laki, että se osui siihen"

3:28
Videolla kuvaa Kanadan ja Venäjän välisestä finaaliottelusta.

Suomalainen tuomarikaksikko Kristian Vikman ja Lassi Heikkinen toimivat sunnuntaina alle 20-vuotiaiden MM-kisojen finaaliottelun päätuomareina. Loppuhetkillä tehty ratkaisu keräsi todella paljon kritiikkiä, mutta kaksikko meni tilanteessa sääntökirjan mukaan. Vikman selvensi tapahtumien kulkua MTV Urheilulle.

Venäjän ja Kanadan välisen loppuottelun päätöshetkillä riitti draamaa. Venäjä haki hurjasti tasoitusta ylivoimalla ilman maalivahtia, kunnes Kanadan pelaaja nosti kiekon pleksin yli, mutta peliväline osui pleksissä kiinni olleeseen kameraan. Suomalaiskaksikko jätti jäähyn tuomitsematta, mikä keräsi sosiaalisessa mediassa rajusti kritiikkiä.

Vikman ja Heikkinen tekivät kuitenkin ratkaisunsa IIHF:n sääntökirjan mukaan, vaikka paine ympärillä oli kova. Päätös oli lopulta hyvinkin helppo tehdä, sillä kaikkia erotuomareita huomautettiin mahdollisista kameroista ennen turnausta, kun kaikki oikeudenjakajat kokoontuivat yhteen jouluaattona.

– Onneksi kävimme kyseisen asian palavereissa läpi. Se oli IIHF:n puolelta hyvin hoidettu. Niitä ei välttämättä aina ole, mutta tällaisissa tapahtumissa, kun on paljon median kiinnostusta ja varsinkin, kun on organisaatioita kuin TSN, joilla on myös tällaisia kameroita, jotka ovat osittain kentän puolella. Todettiin, että jos kiekko tällaiseen kameraan osuu, siitä ei silloin tätä pelin viivyttämisrangaistusta tuomita, Vikman kertoo MTV Urheilulle.

Vikmanin mukaan IIHF teki tuomareiden työstä huomattavasti helpompaa antamalla heille tarkat ohjeet ennen turnauksen alkua. Tuomareita opastettiin myös erikoisempien tilanteiden varalta

– Täytyy antaa tunnustusta IIHF:lle organisaationa siitä, että meillä oli aika hyvät palaverit ennen turnauksen alkua. Kävimme myös läpi, että jos erikoisuuksia tulee, otamme tuomarit porukalla yhteen, käymme asian nopeasti läpi ja teemme päätöksen. Näin teimme myös tässä kyseisessä pelissä, Vikman kertoo viitaten sunnuntaiseen finaaliotteluun.

Kun Kanada lopulta selvisi erikoisesta tilanteesta ilman jäähyä, aiheutti se luonnollisesti kuohuntaa Venäjän leirissä. Vikman painottaa, että Venäjän valmennusjohto otti asian kuitenkin rehdisti vastaan, kun heille valkeni, että tuomarit toimivat tilanteessa sääntöjen mukaan.

– Kaikki tietävät, mikä oli ottelun tulos sillä hetkellä, mitkä olivat paineet ja mistä asioista pelataan. Totta kai he olisivat halunneet rangaistuksen Kanadalle. Kun ilmoitimme asiasta valmentajalle, ei sieltä yhtään epäasiallista sanaa tullut. Valmentajat käyttäytyivät todella asiallisesti, vaikka on tiukkojakin paikkoja, Vikman kehuu valmentajien toimintaa.

Vikmanin mukaan finaalissa nähdyt kamerat ovat hyvin harvinaisia. Kuinka todennäköistä edes siis on, että kiekko osuu juuri pleksin päällä majailevaan kameraan? Niin, ja vielä finaaliottelun ratkaisevilla hetkillä, kun häviöllä oleva joukkue hakee kiivaasti tasoitusta. Tilanne oli Vikmanillekin kaikin puolin ainutlaatuinen.

– Ironista, että kiekko osuu tähän kameraan ensimmäistä kertaa tässä turnauksessa juuri loppuottelun viimeisillä minuuteilla. Näin se menee, kun on ottelutapahtumassa kaikkea mahdollista ja koko rahalla. Varmaan karman laki, että se osui siihen, Vikman myhäilee.

Tiukka tuomarilinja aiheutti keskustelua

Nuorten MM-kisojen tuomaritoiminta oli muutenkin tapetilla läpi turnauksen. Tuomarit karsivat pelistä tiiviillä haravalla pois pienetkin rikkeet, jotta jäällä näkyvä vauhti ja taito pääsisivät oikeuksiinsa. IIHF oli tässäkin asiassa tehnyt toiveensa tuomareille hyvinkin selkeäksi.

– IIHF:ssä halutaan tuoda taitoa esille, eli mailarikkeet ottaa pois. Se on oleellista, että pelin pitäisi olla turvallista ja suosia taitoa. Sitä vauhtia ja taitoa ei saa ottaa vilpillisin keinoin pois. Se on yksi syy, miksi mailarikkeitä paljon tuomitaan, Vikman kuvailee IIHF:n ohjeistusta.

IIHF nojasi tuomareille antamassa ohjeistuksessaan kolmeen päätekijään, joita tuomareiden kuului vaalia tarkasti.

– IIHF:lläkin isoimmat asiat ovat nopeuden, vauhdin, taidon ja turvallisuuden säilyttäminen. Sitä kautta tulee myös se linja, mikä kansainvälisessä kiekossakin on, Vikman summaa tuomarilinjaa.

MM-kisojen aikana nähtiin myös useampi rajumpi taklaus, josta tuomiona oli pelirangaistus. IIHF haluaa pitää pelin vauhdikkaana, mutta turvallisuuttakaan ei sovi unohtaa.

– Turvallisuus on myös iso tekijä tuon vauhdin ja taidon säilyttämisen ohella. Pelinopeus on viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana kasvanut aika hurjasti. Varsinkin kyseisessä turnauksessa vauhti oli aika hurja, varsinkin noissa viimeisissä peleissä. Jokainen ymmärtää, kun vauhdit ovat noin suuret, turvallisuuskin on tärkeä tekijä.

Takana kova rypistys

Vikmanin vuosi päättyi hurjasti, sillä suomalaistuomarilla on riittänyt joulukuusta asti hurjasti tehtävää. Vikman käy SM-liigan lisäksi yhden viikon ajan kuukaudessa tuomaroimassa myös Sveitsissä. Lisäksi joulukuuta ovat työllistäneet Venäjällä pelattu EHT-turnaus ja nuorten MM-kisoihin valmistautuminen.

– Tässä on aika kovaa menty ja itsellä on ollut aika kova rutistus joulukuun alusta. Ei auta valittaa. Etuoikeus on kuitenkin olla näissä hommissa ja varsinkin tuollaisissa turnauksissa mukana. Ainutlaatuisia kokemuksia, Vikman sanoo.

Aikaa huilata Vikmanilla ei liiaksi kuitenkaan päättyneen MM-turnauksen jälkeenkään ole, sillä työt SM-liigassa kutsuvat näillä näkymin jo heti keskiviikkona.

– Ei auta jäädä haihattelemaan. Keskiviikkona olisi tarkoitus palata nöyrästi sorvin ääreen.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja