Suomalaistuomareille kritiikkivyöry huikean MM-finaalin pilaamisesta – kohutilanteen totuus oli kuitenkin toinen

Suomalaistuomarit Lassi Heikkinen ja Kristian Vikman saivat kritiikkiä jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-finaalin loppuhetkien ratkaisustaan, mutta he toimivat sääntökirjan mukaan. 

Venäjä haki vimmatusti 4-4-tasoitusta finaalin loppuhetkillä. Kanada oli alivoimainen, ja kun Venäjä oli ottanut maalivahdin pois, se haki osumaa kuudella neljää vastaan. 

Tämä näytti muuttuvan 6-3-ylivoimaksi, kun kanadalaispelaaja linkosi kiekon omalta puolustusalueeltaan pleksin yli, ja peliväline osui pleksissä kiinni olleeseen kameraan. Heikkinen ja Vikman jättivät kuitenkin jäähyn viheltämättä, ja kävivät perustelemassa ratkaisuaan vaihtoaitioiden edessä. 

Suomalaistuomarien työskentelyä keräsi välittömästi rajua kritiikkiä muun muassa Twitterissä, jossa heitä syytettiin hienon MM-finaalin pilaamisesta. Negatiivinen palaute vaihtui kuitenkin nopeasti pahoitteluihin ja ihmettelyyn, kun selvisi, että Heikkinen ja Vikman olivat toimineet sääntökirjan mukaan erittäin kovassa paineessa. 

– Pelaaja, joka laukoo kiekon puolustusalueeltaan ja osuu mediakuutioon tai mihin tahansa rakenteisiin jäänpinnan yläpuolella ja aiheuttaa näin pelikatkon, ei saa rangaistusta, kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n turnauksissa sovellettavissa säännöissä lukee. 

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn tarkensi Jatkoajan jutussa, että tällaisia rakenteita voivat olla esimerkiksi kamerat ja mikrofonit. 

Jos kiekko olisi painunut suoraan katsomoon, Kanada olisi saanut kakkosen, ja finaalin loppuhetket olisivat voineet olla hyvin erilaiset. Nyt Venäjä pilasi tasoitusmahdollisuutensa itse ottamalla kahden minuutin rangaistukset ajassa 58.34 ja 59.22. 

Kanadan onnenkantamoisessa oli myös huvittava yksityiskohta: kamera, johon kiekko kopsahti, oli kanadalaisen mediayhtiön TSN:n omaisuutta. 

Kanada juhli historiansa 18. MM-kultaa U20-tasolla loppulukemin 4-3. 

Lue myös:

    Uusimmat