Nyt puhuu lomautettu SM-liigavalmentaja Pekka Tirkkonen – kertoo kovan ratkaisun taustat: "Perheiden elanto on kuitenkin tästä kiinni"

JYPistä lomautettu valmentaja Pekka Tirkkonen kävi Tulosruudun viikon vieraana ja kertoi, millaisia ajatuksia kohua herättäneet yt-neuvottelut ovat aiheuttaneet. 

Pekka Tirkkonen kertoo JYP-lomautuksestaan ja valmentajauransa muista kolhuista pääkuvan videon haastattalussa. 

Potkut on tuttu käsite useimmille pitkään ammatiksi valmentaneille, mutta lomautukset ovat harvinaisempia.  

JYPin Pekka Tirkkonen ja Ari Santanen saivat sellaisenkin kokemuksen pankkiinsa, kun JYPin toiset yt-neuvottelut johtivat kaksikon lomauttamiseen.  

Tirkkonen kertoi MTV Urheilulle, että valmentajat eivät suostuneet alentamaan palkkojaan. Näin ollen seurajohto lomautti yksipuolisella päätöksellä valmentajat vuoden loppuun asti.  

– Meillä on määräaikainen työsopimus huhtikuun loppuun asti. Jos palkkoja olisi pudotettu, oikeus ansiosidonnaiseen olisi ollut ihan erilainen. Omat ja perheiden elanto on kuitenkin tästä kiinni, Tirkkonen sanoi.   

"Tammikuussa palataan töihin"

Tirkkonen tähdensi, ettei pelaajien ja valmennustiimin kanssa ole ollut kitkaa. Itse yt-neuvotteluitakin hän kuvailee hyvähenkisiksi.  

– Niin ohjeistettiin, että tammikuussa palataan töihin. Haluan vielä valmentaa. Toivottavasti jääkiekkobisnes selviää, vaikka ajat ovat kummalliset.  

Tilanne on kuitenkin eriskummallinen, jos Tirkkonen ja Santanen palaavat suunnitellusti töihin tammikuussa. Ensin uusi valmennustiimi on vetänyt Jukka Varmasen johdolla omaa linjaansa, ja sitten palataan taas Tirkkosen arkeen.  

– Meillä oli Varmasen kanssa toimiva tiimi koko syksyn, ja hän toi omia hyviä juttujaan mukaan. Sillä tavalla uskon, että mitään ei ongelmia tule, jos tammikuussa jatketaan.  

Niin, jos jatketaan. 

Vaikka työsuhde on edelleen olemassa, mikään ei nykyisessä koronamaailmassa ole varmaa. 

Matikaisen Pena sen sanoi

Tirkkonen, 52, on joutunut valmentajaurallaan aiemminkin tiukkoihin tilanteisiin. Hän sai potkut lokakuussa 2017 Sveitsin kakkosliigan Klotenista ja vuoden kuluttua Saksan DELin Wolfsburgista. 

SM-liigassa hänen valmennuspestinsä olivat ennen Keski-Euroopan kiertuetta vakaita. Tirkkonen tuli SaPKon Mestis-joukkueesta SaiPaan 2012, ja seurassa kului seuraavat neljä kautta. 

Tirkkonen kehuu SM-liigan toiminnan vakautta ja sanoo, että Keski-Euroopassa johtaminen perustuu enemmän tunteeseen. 

– Paineet kuuluvat tähän ammattiin. Matikaisen Penttikin sanoi aikoinaan, että ne alkavat heti, kun allekirjoittaa sopimuksen. 

Hiihtokautta odotellessa

Lomautus on isku jokaiselle työntekijälle, myös ammattivalmentajalle, joka haluaa menestystä oman joukkueensa kanssa. Tirkkonen haluaa kuitenkin käyttää ylimääräisen vapaan mahdollisimman hyvin hyväkseen.  

– Omat pelit tulee tietenkin katsottua, ja vähän muitakin otteluita enemmän. Yritän saada itseäni parempaan kuntoon. Kun lumet tulevat, niin pääsee hiihtämään.  

Tirkkonen ei ole ollut lomautuksen jälkeen missään yhteydessä joukkueen kanssa.  

– Siellä on miehet sitä varten, en puutu heidän työhönsä.  

Lue myös:

    Uusimmat