Nyt on tämän kotityön aika – kädet multaan!

Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä. Piristä kasvejasi uudella mullalla ja sisustusta vaikka uusilla ruukuilla.

Etenkin suurten huonekasvien mullan mururakenteen täytyy olla kestävä, koska multaa ei vaihdeta joka vuosi. Pelkkä turve maatuu ruukussa melko nopeasti ja muuttuu samalla ilmattoman tiiviiksi. Kun multa on valmistettu kompostoimalla, siihen muodostuu käytön aikana oikeanlainen mururakenne, joka parantaa juuriston hyvinvointia ja takaa mullan säilymisen ilmavana.

Hidaskasvuisille ja pienessä ruukussa viihtyville lajeille, kuten kaktuksille, posliinikukalle ja pullojukalle, riittää mullan vaihtaminen parin vuoden välein. Suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto on hankalaa. Näille kasveille voidaan vaihtaa multa osittain kaapimalla vanhaa pintamultaa pois ja lisäämällä tilalle uutta ravinteikasta multaa.

Kaktukset ja muut liiasta kosteudesta kärsivät huonekasvit , kuten muorinkukat, paunikot ja kukka-ananakset istutetaan kaktusmultaan. Hyvä kaktusmulta sisältää murskattua kevytsoraa ja hiekkaa parantamaan kasvualustan ilmavuutta ja veden liikkuvuutta. Kaktusmulta ei varastoi vettä yhtä tehokkaasti kuin muut kukkamullat, joten se kuivahtaa riittävän nopeasti kastelun jälkeen ja takaa herkkäjuuristenkin kasvien viihtyvyyden.

Kiinanruusu, traakkipuut, peikonlehti ja kentianpalmu ovat esimerkkejä tasaista kastelua vaativista lajeista. Nämä kasvit kannattaa istuttaa altakasteluruukkuun, jolloin multa on helppo pitää tasaisen kosteana. Altakasteluruukkuhin on kehitetty oma erikoismultansa, joka sisältää pitkiä kuituja takaamaan veden tasaisen jakautumisen säiliöstä kasvin koko juuristoalueelle.

Näin vaihdat mullat

1. Kastele ennen mullanvaihtoa. Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti jo edellisenä päivänä. Näin paakku irtoaa helpommin ruukusta ja pysyy koossa.

2. Esikostuta uusi multa. Uusi multa kostutetaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohti. Esikostutus on tärkeää mullan kestävän mururakenteen aikaansaamiseksi. Jos multaa ei esikostuteta, vaan kastellaan reilusti heti istutuksen jälkeen, saattaa multa kovettua yhtenäiseksi paakuksi. Oikein käsitelty multa ei kovetu.

3. Älä riko juuripaakkua turhaan. Kasvin irrotus vanhasta ruukusta onnistuu parhaiten, kun toisella kädellä tartutaan ruukkuun ja toisella peitetään mullan pinta niin, että kasvi jää sormien väliin. Kasvi käännetään ylösalaisin, ja ruukku napautetaan varovasti irti. Juuripaakkua ei rikota, jos siihen ei ole erityistä syytä. Usein riittää pelkkä vioittuneiden juurenosien poistaminen.

4. Muista ruukun salaojitus. Uuden ruukun tulee olla halkaisijaltaan pari senttiä juuripaakkua suurempi. Ruukun pohjalle rakennetaan salaoja kevytsorasta, joka estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä. Jos kasvi istutetaan altakasteluruukkuun, salaojakerrosta ruukun pohjalla ei tarvita.

5. Tiivistä multa hellävaraisesti. Paakun reunoille valutetaan uutta multaa ja se tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla. Ruukun pinnalle jätetään kunnollinen kasteluvara.

6. Kokeile kevytsorakatetta. Mullan pinta säilyy siistinä eikä multa liety tai kovetu, kun mullan pinnalle laitetaan 2–3 sentin kevytsorakate. Erityisesti isoissa altakasteluruukuissa pintakate tasaa mullan kosteutta – vesi imeytyy säiliöstä paremmin pintamultaan asti. Kevytsorakate mullan pinnalla estää myös hyönteisten pääsyn kukkaruukun multaan.

7. Auta kasvia toipumaan. Mullanvaihdon jälkeen kasvi siirretään pois suorasta auringonpaisteesta ja sen lehtiä suihkutetaan päivittäin merileväuutteella. Uutta multaa kastellaan varovasti vähän kerrallaan. Erityisesti varotaan liettämästä mullan pintakerrosta liian runsaalla kertakastelulla.

Luomuravinteilla uutta puhtia

Normaali kastelu aloitetaan vasta, kun kasvi on päässyt kasvunalkuun eli noin 2–3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Samaan aikaan kasvin voi siirtää oikealle kasvupaikalleen. Hoitolannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Mullanvaihdon jälkeen, kun kasvi on juurtunut, aloitetaan lannoitus. Vaikka uusi multa sisältääkin paljon ravinteita, terveeseen ja voimakkaaseen kasvuun tarvitaan säännöllistä hoitolannoitusta. Hoitolannoitukseen soveltuvat sekä kasteluveteen sekoitettava luonnonravinneneste että multaan sijoitettavat luonnonravinnepuikot tai kanankakkarakeet. Lannoitusta jatketaan säännöllisesti koko kesän ajan aina loka-marraskuulle asti.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat