Nyt on niin kuivaa, että avotulen teko on kielletty – mutta mikä lasketaan avotuleksi?

Helteinen ja kuiva sää näkyy nyt konkreettisesti maastopalojen määrässä. Maastopalot ovat viime viikkojen aikana työllistäneet pelastuslaitoksia ympäri maata.

Tämän vuoden alusta alkaen Ilmatieteen laitos antaa pelkästään maastopalovaroituksia, ei siis enää ruohikko- ja metsäpalovaroituksia.

Maastopalovaroituksen aikana kaikenlaisen avotulen teko on kielletty, mutta mitä tarkoittaa avotuli?

Avotulella tarkoitetaan nuotiota tai muuta vastaava tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista levitä maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi, kertoo sisäministeriö tiedotteessaan.

Avotulta on esimerkiksi nuotiot sekä maahan asetettavat helposti kaatuvat tulisijat kuten esimerkiksi kertakäyttögrillit.

Avotuleksi ei katsota esimerkiksi maapohjasta eristettyjä tulisijoja, joista tuli ei pääse leviämään maapohjan tai kipinöinnin kautta.

Tällaisia ovat esimerkiksi tuulelta suojatut grillit, tiiliset tai kiviset tulisijat ja huuvalla eli savunkeräyskuvulla varustetut grillikatokset.

Pelastuslain mukaan avotulen teko on kielletty, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että maastopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. 

Sisäministeriö muistuttaa, että olosuhteista huolimatta tulen sytyttäjä vastaa aina sytyttämästään tulesta.

Lue myös:

    Uusimmat