Mainos

Nyt kuohuu: Monet demokraatit vaativat Barrin eroa – "Voit olla presidentin puolustusasianajaja tai maan oikeusministeri, mutta et molempia yhtä aikaa"

2:18
Näin Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja kommentoi päivän tapahtumia.

Kenen etua Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr ajaa: maansa vai presidentti Donald Trumpin? Demokraattien riveistä löytyy torstain jälkeen paljon väkeä, joka äänestäisi jälkimmäistä vaihtoehtoa.

– Voit olla presidentin puolustusasianajaja tai Amerikan oikeusministeri, mutta et molempia yhtä aikaa, tviittasi demokraattiedustaja Eric Swalwell ja vaati Barrin eroa.

Barr julkisti torstaina kaksi erilaista versiota erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan raportista, hieman laajemman kongressille ja suppeamman julkisuuteen suurelle yleisölle.

Ennen raportin julkaisua Barr järjesti lehdistötilaisuuden, jossa hän useaan otteeseen korosti, että raportti vapauttaa Trumpin syytöksistä. Muellerin tehtävä oli selvittää Trumpin kampanjan mahdollista salaliittoa Venäjän kanssa sekä epäilyjä, joiden mukaan Trump olisi syyllistynyt oikeuden estämiseen.

Synninpäästö vain Muellerille

Demokraattiedustaja Tim Ryan teki saman johtopäätöksen kuin Swalwell ja kutsui Barria Trumpin henkilökohtaiseksi asianajajaksi. Myös puoluetoveri Norma Torres julkisti lausunnon, jossa hän huomautti, että raportin ainoan synninpäästön saa Mueller itse.

– Hänen (Muellerin) löydöksensä ovat erittäin häiritseviä ja herättävät vakavia kysymyksiä presidentti Trumpin kyvystä toimia Yhdysvaltain presidenttinä, Torres totesi.

Demokraattisenaattori Richard Blumenthal puolestaan syytti Barria raportin käyttämisestä poliittisten tavoitteiden saavuttamiseen. Senaattorin mielestä Barr on pettänyt valansa, perustuslain ja Yhdysvaltain kansalaiset.

Senaattori Mark Warner kuvaili Barrin luonnehtineen Muellerin raporttia täysin väärin.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer niin ikään pitävät Barrin ja Muellerin tulkintoja ristiriitaisina. Demokraatit vaativatkin koko tekstin julkistamista ilman piilotettuja osioita, ja lisäksi sekä edustajainhuoneen oikeusvaliokunta että tiedusteluvaliokunta ovat kutsuneet Muellerin kuultavakseen.

Valkoiselta talolta saa pyytää anteeksi

Demokraattien vaatimukset eivät herättäneet sympatiaa vastapuolella republikaanileirissä. Varapresidentti Mike Pence julkisti raportin tultua julki lausunnon, jossa hän sanoi raportin vahvistavan sen, mitä hän ja presidentti Trump ovat koko ajan hokeneet: oikeutta ei estetty eikä Trumpin kampanja salaliittoillut Venäjän kanssa.

– Nyt kun erikoissyyttäjän tutkinta on valmis, amerikkalaisilla on oikeus saada tietää, oliko alkuperäinen tutkinta linjassa oikeusministeriön pitkäaikaisten standardien kanssa – tai edes laillinen, varapresidentti sanoo lausunnossaan.

Valkoisen talon neuvonantaja Kellyanne Conway on kansainvälisen median mukaan ilmoittanut, että Valkoinen talo ottaa vastaan anteeksipyyntöjä, jos niitä on tullakseen.

– Kun minun oli löydettävä negatiivista tietoa (Trumpin vastaehdokkaasta) Hillary Clintonista ja siitä, miten hänet voitetaan, minun ei tarvinnut katsoa Hillary Clintonia kauemmas, hän sanaili BBC:n mukaan.

Monet Trumpin julkkistukijoista ovat niin ikään ilmaisseet tukensa presidentille sosiaalisessa mediassa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja