Nyt jysähti! Naisluotsi ehdolla Englannin miesten peräsimeen – "Tekee hienoa työtä"

Englannin jalkapalloliitto (FA) sanoo harkitsevansa Sarina Wiegmania miesten A-maajoukkueen peräsimeen, jos tai kun Gareth Southgate lopulta siirtyy nykyisestä pestistään eteenpäin.

Wiegman, 53, otti ohjat Englannin naisten maajoukkueesta vuonna 2021. Ensitöikseen hollantilaisluotsi johdatti maan Euroopan mestaruuteen vuonna 2022, saavuttaen nyt Englannin historian ensimmäisen paikan MM-kisojen loppuottelussa.

Aiemmin Wiegmann voitti EM-kultaa ja MM-hopeaa Hollannin kanssa vuosina 2017 ja 2019.

Wiegmann, jonka sopimus FA:n kanssa jatkuu vuoteen 2025, odotetaan olevan johtava ehdokas Vlatko Andonovskin seuraajaksi Yhdysvaltojen naisten maajoukkueen peräsimeen.

FA:n toimitusjohtaja Mark Bullingham on kuitenkin sitä mieltä, että kovaa tulosta takonut Wiegman "voisi tehdä mitä tahansa jalkapallossa", puhuen samalla naisen valitsemisesta historiallisesti miesten maajoukkueen valmentajaksi.

– Ihmiset sanovat aina, että otetaan paras mies tehtävään tai paras englantilainen. Mutta miksi sen pitäisi olla mies? Bullingham sanoo torstaina Daily Mailin mukaan.

– Kyse on parhaasta henkilöstä tehtävään, ja jos tämä paras henkilö on nainen, miksipä ei? Analysoidaan, millainen joukko miehiä ja naisia on tarjolla mihinkin tehtävään kyseisenä ajankohtana. En kuitenkaan pidä ajattelutavasta, jonka mukaan sen (Englannin miesten A-maajoukkueen valmentajan) on oltava mies.

– Sarina tekee hienoa työtä, ja haluamme, että hän jatkaa sitä. Jos ja kun saamme avoimen paikan jompaankumpaan miesten tai naisten ylempään managerin tehtävään, valitsemme siihen parhaan henkilön, joka on myös paras henkilö voittamaan otteluita.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Southgaten sopimus miesten maajoukkueen valmentajana on voimassa vuoden 2024 EM-kisojen loppuun asti, mutta sanoi harkinneensa pestin jättämistä jo talven 2022 MM-kisojen jälkeen, kun Englannin tie nousi pystyyn puolivälierävaiheessa.

Vaikka Graham Potterin, Frank Lampardin ja Eddie Howen kaltaiset englantilaisluotsit ovat todennäköisesti ehdolla syyskuussa 2016 vastuun ottaneen Southgaten seuraajaksi, ei kellään heistä ole vyöllään saavutuksia, jotka vetäisivät vertoja Wiegmanin viimeaikaiselle menestykselle.

Yhtään naista ei kuitenkaan ole koskaan nimitetty miesjoukkueen manageriksi jalkapallon ylemmissä sarjoissa.

Hannah Dingley oli kesällä hetken aikaa Englannin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Forest Green Roversin luotsina, mutta muuten jalkapallo on Bullinghamin mukaan jäljessä muista urheilulajeista naisvalmentajien määrässä.

– Uskonko, että kaikkiin suuriin valtakunnallisiin tehtäviin on tarjolla todella monipuolinen joukko sekä miehiä että naisia? En. Mielestäni lahjakkaiden vaihtoehtojen määrä on itse asiassa pieni niin naisissa kuin miehissäkin, Bullingham lisää.

– Mielestämme Sarina tekee hienoa työtä ja toivomme, että hän jatkaa sitä pitkään. Jos hän jossain vaiheessa tulevaisuudessa päättää siirtyä miesten jalkapalloon, se olisi todella mielenkiintoinen keskustelu, mutta se on hänen asiansa, eikö niin?

– En usko, että meidän pitäisi edes pitää sitä askeleena ylöspäin. Jos hän jossain vaiheessa tulevaisuudessa päättää siirtyä eri suuntaan, uskon, että hän on täysin kykenevä siihen.

Lue myös:

    Uusimmat