Nyt ajetaan talvinopeuksilla – älä tee tätä virhettä!

Nopeusrajoitukset on tehty tiellä liikkujien turvaksi. Vaikka lauhat kelit jatkuisivatkin, pitää ajonopeus ja omat ajotavat muuttaa vuodenajan mukaisiksi. Ylinopeus on yleinen syy onnettomuuksiin talviaikana.

Loppusyksystä ja alkutalvesta ajokeli voi muuttua nopeasti jo lyhyen ajomatkan aikana. Iltapäivällä keli voi myös olla täysin erilainen kuin aamulla liikkeelle lähdettyä. Haastaviin ajo-olosuhteisiin on varauduttava koko maassa, vaikka pakkanen nipistelisikin vasta Pohjois-Suomessa.

– Pelkkä kylttien muutos ei lisää turvallisuutta, mutta talvinopeusrajoitukset auttavat kuljettajia ennakoimaan talvea ja varautumaan vaihteleviin ja huonompiin ajo-oloihin, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

Niskan mukaan myös etelässä jokaisen kuljettajan pitäisi siirtyä talvivaihteelle viimeistään nyt.

– Tien pinnan liukkaus voi yllättää kokeneenkin kuljettajan, eikä pimeän lisääntyminen ainakaan pienennä ajon haasteita, Niska muistuttaa.

Alennetulla nopeudella on turvallisuuslisän lisäksi muitakin hyötyjä. Polttoainetta kuluu vähemmän, päästöt vähenevät ja rengasmelu pienenee.

Ylinopeus kasvattaa eniten onnettomuusriskiä

Nopeusrajoitukset osoittavat suurimman mahdollisimman nopeuden tieosuudelle. Kelien huonontuessa oma nopeus on maltettava asettaa olosuhteiden vaatimalle tasolle. Syys- ja talvikelien haasteisiin voi vastata parhaiten vähentämällä nopeutta.

– Riittävä turvaväli antaa aikaa ja tilaa reagoida. Etenkin liukkailla turvavälin pidentäminen lisää pelivaraa, jos vaikka hirvi hyppää eteen, Niska muistuttaa.

Seuraavat asiat kannattaa huomioida, kun autoilee talviliikenteessä:

  • Varmista, että renkaasi ovat asianmukaiset ja hyvässä kunnossa.
  • Ennakoi ja varaa aamuiseen työmatkaan hieman runsaammin aikaa.
  • Pidä turvallinen välimatka edellä ajavaan ja vältä turhia ohituksia.
  • Vältä suuria nopeuksia ja äkkinäisiä ohjausliikkeitä.
  • Aja kaarteeseen maltilla. Suuri nopeus kaarteessa voi saada pyörät luistamaan sivusuunnassa ja auton hallinnan katoamaan.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: Liikenneturva

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat