Mainos

Nykyistä nopeampien 5G-taajuuksien jakoa vain pääoperaattoreille kritisoidaan: "On myös muita, joilla olisi innovaatiokykyä"

1:59

Nykyistä nopeampien 5G-taajuuksien huutokauppa aloitettiin tänään. Viestintäministeriö on esittänyt, että ensimmäiset 5G-luvat jaettaisiin kolmelle operaattorille eli käytännössä Telialle, Elisalle ja DNA:lle.

5G-taajuuksien huutokauppa mahdollistaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan markkinaehtoisen hinnan ja taajuuksien tehokkaan käytön.

– 3,5 gigahertsin taajuusalue on sellainen, joka soveltuu valtakunnalliseen käyttöön. Meille on erittäin tärkeää, että se säilyy kolmen suuren kilpailijan välillä ja tuottaa näin hyvää hintatasoa kuluttajille. On tulossa myös seuraavia taajuusalueita 5G-käyttöön, ne soveltuvat hyvin paikalliseen käyttöön ja siinä voidaan miettiä myös toisenlaisia taajuusvaihtoehtoja. 

Markkinoiden keskittymiselle myös kritiikkiä 

5G-markkinoiden keskittymistä on myös kritisoitu. Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Raimo Kantolon mukaan 5G avaa uuden yrityssegmentissä toimivan markkinan, jossa tarvitaan räätälöityjä ratkaisuja. 

– Ei ole selvää, että operaattorit pystyisivät sen räätälöinnin tekemään parhaiten. On myös muita toimijoita, joissa on intressejä, halukkuutta ja innovaatiokykyä, jotka voisivat toimia taajuuksilla. 

Myö Suomen suurimman paikallispuhelinyhtiön Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen vetoaa innovaatioihin.

– Kolme isoa operaattoria jatkaisi samaa liiketoimintaa kuin mitä ne tällä hetkellä tekevät. Tällöin uusia innovatiivisia lähestymisiä ei synny niin kovaa vauhtia, mitä uudet toimijat uusilla ideoillaan toisivat. 

Huutokauppa on tarkoitus saada toteutetuksi syys-lokakuussa. Uudet taajuudet tulevat kaupalliseen käyttöön ensi vuoden alusta.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja