Mainos

Nykänen pohjoiskorealaisessa postimerkissä

Suomalainen mäkihyppääjä Matti Nykänen komeilee vanhassa pohjoiskorealaisessa postimerkissä. Postimerkin merkintöjen mukaan Nykänen on painettu merkkiin Helsingin vuoden 1988 postimerkkinäyttelyä varten.

Merkin Pohjois-Korean pääkaupungista Pjongjangista löysi viime vuonna silloinen Kansainvälisen Punaisen Ristin Itä-Aasian tiedottajana toiminut ja MTV3:n toimittaja Helena Laatio.

Laatio hämmästyi kun hänelle tarjottiin pienessä pohjoiskorealaisessa postimerkkimyymälässä tutunoloista postimerkkiä. Merkki oli pohjoiskorealainen, mutta kuvassa komeili suomalainen neljän olympiakullan mäkihyppääjä Matti Nykänen.

- Postimerkki löytyi aivan tavallisesta turisteille suunnatusta myymälästä Koryo-hotellin vierestä. Kauppiaan kanssa tuli puhetta siitä, että olen Suomesta ja hän sitten esitteli minulle kyseisen merkin. Suurimmassa osassa postimerkeistä kuvattiin pohjoiskorealaisia aiheita, joten oli aika yllättävää löytää tällainen merkki sieltä, Laatio kertoo.

Pohjois-Koreaan suuntaava matkaaja ei saa pitää hallussaan maan virallista valuuttaa, joten ostosten tekeminen on käytännössä mahdotonta. Postimerkit olivat yksi niistä harvoista asioista, joita turisti voi ostaa muistoksi vierailustaan.

Nykäs-merkillä ainoastaan tunnearvoa

Matti Nykästä kuvaavan pohjoiskorealaisen postimerkin arvo jää kuitenkin pieneksi. Suomen filateliapalvelun toimitusjohtaja Tatu Untisen mukaan Pohjois-Korea kuuluu niihin maihin, jotka julkaisevat runsaasti merkkejä erilaisista aiheista. Untisen mukaan Nykäs-merkin luetteloarvo leimattuna on ainoastaan 60 senttiä.

- Pohjois-Korean julkaisupolitiikka on runsasta ja siellä tehtaillaan merkkejä kaikenlaisista aiheista, usein ne ovat kyllä ns. propagandamerkkejä. Samanlainen perinne oli Neuvostoliitossa ja nykyään tällaista postimerkkitehtailua näkee myös monissa Afrikan maissa. Nykyään suosittuja painatuskuvia ovat esimerkiksi Marilyn Monroe ja Madonna. Keräilijän kannalta tällaiset merkit ovat kuitenkin arvottomia.

Untisen mukaan Suomi-aiheet ovat olleet suosittuja myös keräilijöiden suosimissa merkeissä. Esimerkiksi Mannerheim on esiintynyt pohjoisamerikkalaisessa merkissä. Tatu Untinen muistaa nähneensä myös Matti Nykäsen kuvan ainakin mongolialaisessa postimerkissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.