Mainos

Nuuskamuikkunen vihkii, Pikku Myy juontaa – japanilaiset ottavat muumihäänsä tosissaan

Naantalin Muumitalon portaille on kerääntynyt joukko aivan erityistä väkeä. Aoki Takeshi ja Aoki Akane ovat saapuneet Japanista Kagoshimasta vahvistamaan viime vuonna solmittua avioliittoaan Muumilaakson ystävien läsnäollessa.

Nuuskamuikkunen lukee vihkiseremoniaa, ja Muumimamma, Muumipappa, Niiskuneiti, Pikku Myy sekä tietysti Muumipeikko ovat asettuneet parin taakse kuuntelemaan puhetta.

– Muumimamma ja Muumipappa ovat hyviä esimerkkinä sopuisasta ja pitkästä avioliitosta, jossa vallitsee keskinäinen luottamus ja kunnioitus, Nuuskamuikkunen sanoo.

Naantalin Muumimaailmassa vietetään kesäkaudella vuosittain noin kymmenet muumihäät. Toimintaa pyöritetään yhteistyössä Naantalin Kylpylän kanssa. Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen kertoo, että ajatus teemahäistä lähti japanilaisparin kyselystä.

Nuuskamuikkusen puheesta poimittua

-Muumien kunnioittamat arvot, kuten perhekeskeisyys, vanhempien kunnioittaminen, traditiot ja ystävyys ovat hyvänä ohjeena avioliittonne varalle.

-Toivomme teille rikasta ja antoisaa elämää, jossa on sopivasti tyyntä ja myrskyä, niin rauhaisaa yhdessäoloa kuin myös huimia seikkailuja.

-Muumipapan sanoin: “Luultavasti myrskyjä on vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu”.

 – Muumien tarinat ovat yleensä pareille tuttuja. Heille suurin merkitys on sillä, millaisia arvoja ja merkityksiä muumeihin liittyy, ei niinkään hahmojen läsnäolo, Koskinen sanoo. 

Muumien perhekeskeisyys yhdistettynä kapinallisuuteen viehättävät monia japanilaispareja. Vuodenaikojen mukaan liikkuva Nuuskamuikkunen onkin Japanissa varsin suosittu hahmo.

Tuoreita faneja 

Naantalin Muumitalon edustalta on siirrytty Muumipeikon rakentaman talon edustalle. Aokit poseeraavat valokuvissa hahmojen kanssa. Musiikinopettajina työskentelevät Aokit tulivat Suomeen Aoki Takeshin Sibelius-innostuksen ohjaamina, ja muumeihin he kertovat tutustuneensa vasta juuri ennen matkaa. 

– Sitten huomasimme mahdollisuuden tähän tilaisuuteen. On hienoa, miten tässä on metsä ja luonto aivan ympärillä. Emme tunteneet muumeja kovin hyvin ennen tänne saapumista, mutta nyt haluamme tulla uudestaan, kertoo Aoki Takeshi.

Hääjuhlan jälkeen Aokit kertovat, että tilaisuus oli heille mieleinen. Nuuskamuikkusen hääpuheesta pariskunnalle jäi erityisesti mieleen vanhempien kunnioitus ja toisen huomioon ottaminen.

– Haluaisimme jopa muuttaa Suomeen. Voisimme opettaa vaikka japania. Nyt täytyy vain alkaa etsiä töitä, Aoki Takeshi sanoo ja nauraa.

Leikkejä, lauluja ja vaapukkajuomaa

Muumihäiden malli on otettu suomalaisista häistä. Niinpä ohjelmassa on juhlamalja Muumimamman vaapukkajuomaa, häävalssi ja leikkejä. Aokit lähtevät naurussa suin mukaan tuttuun pää, olkapäät, peppu, polvet, varpaat -leikkiin.

Koskisen mukaan monet japanilaisparit ovat varsin ujoja, mutta vauhdikkaan Pikku Myyn energia tarttuu helposti. Japanilaisille tilaisuus on kuitenkin vakava, ja kantaa Koskisen mukaan usein sisällään monenlaisia merkityksiä. 

– Japanissa yhteiskunta on edelleen monin osin varsin tarkasti säädelty, mutta muumien kanssa saa olla juuri sellainen kuin on, Koskinen sanoo.

Aimo annoksen muumien lempeänkirpeää tunnelmaa saadaan seremonian loputtua, kun Aokit kävelevät pois auringonlaskun valaisemalta Naantalin Muumitalolta Nuuskamuikkusen haikean huuliharpun saattelemina.

– Nähdään vielä uudestaan! huudahtaa Aoki Takeshi tärkeille häävieraille.  


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.