Mainos

Nurmijärveläinen isä avautuu epäillyistä tuhopoltoista – tunnelma sekava ja surullinen: "Kuinka paha ihminen voi olla"

3:06

Valkjärven kyläkoulu syttyi tuleen varhain maanantaiaamuna, ja pelastuslaitos arvioi puukoulun tuhoutuvan palossa täysin. Kyläläisen ja koulun oppilaan isän mukaan tunnelma kyläläisten keskuudessa on sekava ja surullinen, sillä Valkjärven puukoulu oli koko kylän sydän.

Valkjärveläinen Marko Tähtikumpu heräsi puoli kuudelta maanantaina järkytykseen, kun luki uutisista hänen ekaluokkalaisen poikansa koulurakennuksen olevan ilmiliekeissä. Epäuskoinen Tähtikumpu lähti välittömästi ajamaan palopaikalle, jotta näkisi palon omin silmin.

– Puin päälle äkkiä ja ajoin suoraan Valkjärven koululle. Katsoin, kuinka paikalla on paloautoja ja ihmiset ovat hätääntyneitä, Tähtikumpu kuvailee tunnelmaa paikan päällä.

Tähtikummun ollessa palopaikalla hän näki muita kyläläisiä, jotka olivat kerääntyneet paikalle. Tilannetta paikalla hän kuvailee sekavaksi, ja hän näki jonkun myös itkevän. 

– Minä vain tuijotin ja mietiskelin, mitä tämä tarkoittaa.

Perheet shokissa

Tähtikumpu kertoo, että koulu, jossa opiskelee 57 peruskoululaista ja yhdeksän esikoululaista, on tärkeä koko kyläyhteisölle. Vuonna 1921 perustetussa puukoulussa on esikoulu ja 1.–6.-vuosiluokat. 

– Tämä on järkyttävää koko kyläyhteisölle, oppilaille, kaikille. Ei sitä pysty oikein uskomaan.

– Koulu on Valkjärven kylän sydän, Tähtikumpu kuvailee.

Tähtikumpu kuuluu koulun vanhempainyhdistykseen ja kertoo, että keskustelu heidän WhatsApp-ryhmässään on käynyt kuumana koko aamun.

– Tuolla on perheitä, jotka ovat shokissa. Lapset ovat ihmeissään, he eivät oikein pysty ymmärtämään [paloa], kun ovat olleet vuosia samassa koulussa. Juuri puhuin yhden äidin kanssa ja hän sanoi, että heillä kaikki [lapset] itkevät, eivätkä pysty tekemään mitään.

Kunta on järjestänyt väliaikaistilat Uotilan koululle. Kunta avasi kriisipäivystyksen jo Lepsämän koulun epäillyn tuhopolton jälkeen. Sen enempää tietoa asioiden etenemisestä vanhemmilla ei vielä ole.

– Mutta jälleenrakentaa se [kyläkoulu] pitää, koska sehän vaikuttaa koko kylään, Tähtikumpu sanoo. 

Poliisi tutkii tuhopolttoa naapurikylässä

Viimeksi lauantaiaamuna Nurmijärvellä sammutettiin paloa Lepsämän koululla.

Poliisi tutkii tapausta tuhotyönä. Haastatteluhetkellä Valkjärven koulun syttymissyystä ei ollut vielä tietoa, mutta hieman myöhemmin varmistui, että myös sitä tutkitaan tuhotyönä.

Niin lapset kuin vanhemmatkin ovat järkyttyneitä ja epäuskoisia tilanteesta. Paikalliset keskusteluryhmät ovat täyttyneet ihmettelyistä.

– Suurin kysymys on, kuka vihaa lapsia tai kouluja niin paljon, että menee tuhoamaan niiden ympäristöä? Kuinka paha ihminen voi olla sellainen, joka tuhoaa kouluja? Tähtikumpu ihmettelee.


Oikaisu 28.10. klo 12.38: Koulussa ei opiskele 70 oppilasta, kuten jutussa aiemmin kerrottiin, vaan 57 alakoululaista ja 9 esikoululaista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja