Mainos

Nuorten äänestysaktiivisuus saattaa jopa nousta

Nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Tänään julkaistun Nuorisobarometrin mukaan lähes puolet nuorista olisi valmiita kuulumaan johonkin puolueeseen. Samaan aikaan politiikasta piittaamattomien nuorten määrä on kasvanut.

Tilastosuunnittelija Sami Myllyniemen mukaan nuoret tuntuvat aktivoituneen sekä institutionaalisessa politiikassa että epämuodollisessa yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.

- Konventionaalisessa poltiikassa eli poliitikkojen politiikassa äänestysaktiivisuuden lasku, joka on jatkunut jo pitkään, näyttäisi ainakin pysähtyneen, ehkä jopa kääntyneen lievään nousuun. Myös ihan konkreettinen toimiminen paikallistasolla omaan asuinalueeseen liittyvissä kysymyksissä on selvässä kasvussa, Myllyniemi toteaa.

.

Sosiaaliset suhteet löyhtyneet

Nuorisobarometri kertoo myös, että nuorten sosiaaliset suhteet ovat löyhtyneet.

Vaikka nuorilla on kavereita ja harrastuksia yhtä paljon kuin ennenkin, on ystävyyssuhteiden merkitys pienentynyt selvästi.

- Kun alle 30-vuotiailta on kysytty, kuinka kiinteästi he tuntevat kuuluvansa erilaisiin sosiaalisiin yhteisöihin, yhteenkuuluvuuden tunteessa on tapahtunut merkittävää pudotusta niinkin lyhyessä aikavälissä kuin 4-5 vuodessa, Myllyniemi kertoo.

Myllyniemen mukaan yhteenkuuluvuus on heikentynyt eniten suhteessa vapaa-ajan yhteisöihin ja harrastusporukoihin.

- Ainoastaan perhe, joka on kiinteyden, vahvuuden rankingissa ykkösenä, on säilyttänyt asemansa. Melkein kaikkiin muihin yksiköihin yhteenkuuluvuus on heikentynyt, Myllyniemi lisää.

Nuorisobarometri 2008 -tutkimusta varten haastateltiin viime keväänä 1900 nuorta.

(MTV)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.