Mainos

Nuorisosäätiön asiamiehet sanovat noudattaneensa vain ohjeita

Osa Nuorisosäätiön korruptiojutussa tuomituista vaatii syytteiden hylkäämistä Helsingin hovioikeudessa.

Uusi kierros alkoi tänään säätiön entisen ja nykyisen asiamiehen osalta. Käräjäoikeuteen verrattuna käsittely alkoi huomattavasti rauhallisemmissa merkeissä, sillä paikalla oli asianosasten lisäksi vain muutama toimittaja ja kuvaaja.

Entinen asiamies Seppo Pyykkönen ja nykyinen asiamies Aki Haaro tuomittiin käräjäoikeudessa sakkorangaistuksiin luottamusaseman väärinkäytöstä. Pyykkönen tuomittiin lisäksi yhdestä lahjuksen antamisesta.

Puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tuomitun Raha-automaattiyhdistyksen entisen puheenjohtajan ja kansanedustajan Jukka Vihriälän osuuden käsittely alkaa syyskuussa. Hänelle syyttäjä vaatii kovempaa rangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta: ehdollisen sijaan ehdotonta. Toinen vaihtoehto on syyttäjän mukaan sakkoja tai yhdyskuntapalvelua ehdollisen lisäksi.

Vihriälä on kiistänyt syyllisyytensä rikokseen.

Säätiöitä valvova Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) vaatii käräjäoikeuden tuomioiden pitämistä voimassa sekä korvauksia oikeudenkäyntikuluistaan hovioikeudessa.

Kaikkonen ei enää mukana

Käräjäoikeus katsoi tammikuisessa tuomiossaan, että keskustataustaisesta säätiöstä virtasi rahaa poliitikoille sen sääntöjen vastaisesti.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) sai viiden kuukauden ehdollisen tuomion, johon hän tyytyi. Myös entinen asiamies Jorma Heikkinen tyytyi tuomioonsa luottamusaseman väärinkäytöstä ja törkeästä lahjuksen antamisesta.

Käräjäoikeus määräsi Nuorisosäätiön puolelta tuomitut maksamaan säätiölle 110 000 euron korvaukset, jotka on säätiön mukaan jo maksettu.

Hovioikeuden käsittelystä on tulossa laaja, sillä valtionsyyttäjä Jarmo Hirvosen mukaan molemmat asiamiehet ovat vedonneet hovissa uusiin seikkoihin.

Heidän mukaansa todellinen vastuu vaalirahan jakamisesta kuului hallitukselle, ja molemmat katsoivat noudattaneensa vain saamiaan ohjeita. Etenkin Pyykkönen on sitä mieltä, ettei hänellä työsuhteisena asiamiehenä ollut oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin toteuttaa hallituksen tahtoa jakaa vaalirahaa.

Pyykkönen kertoo myös aikovansa esittää uutta todistelua hovioikeudessa.

Aki Haaro totesi, ettei hän tiennyt säätiön tukikäytännöistä. Kumpikaan ei katso syyllistyneensä rikokseen.

Puheenjohtaja huomautti rönsyilystä

Syyttäjä kertoo joutuvansa asiamiesten osalta laajentamaan todisteluaan entisestään hovioikeudessa. Puheenjohtaja toivoo kuitenkin joutuisaa käsittelyä.

Hän huomautti PRH:n asianajajaa Antti Hannulaa turhasta rönsyilystä kesken tämän asiaesittelyn.

- Me käsittelemme täällä jatkuvasti Suomen laajimpia talousrikosasioista. Meillä on kohtuullisen hyvä tietämys kaikista talousasioista, hovioikeudenlaamanni huomautti.

- Ei takerruta ihan lillukanvarsiin myöskään.

Oikeudenkäynti jatkuu hovioikeudessa syyskuun loppuun.

(23.4.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.