Nuorisopsykiatri koki lapsena hyväksikäyttöä, muistot traumoista tulivat vasta aikuisena – uskoo monen alalla työskentelevän kokeneen samaa, vaikka kaikki eivät sitä tiedosta

9:26
Videolla Blomqvist-Lyytikäinen kertoo tarkemmin, mitä asioita lapsille tulee opettaa, ja mitä vanhempien itse tulee ottaa huomioon lasten suojelemiseksi.

Nuorisopsykiatri Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen on itse käynyt läpi hyväksikäyttöä lapsena, mutta tapahtumat palasivat mieleen vasta aikuisena. Hän pohtii, että omat kokemukset ovat saattaneet olla syy alalle päätymiseen.

– Se taitaa olla aika monen auttaja-ammattilaisen tausta, että on jotain omakohtaista ajamassa siihen ammatinvalintaan, vaikkei sitä tiedostaisi, hän pohtii Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Jos joutuu hyväksikäytön kohteeksi, korostaa Blomqvist-Lyytikäinen tärkeimmäksi sen, että on päästävä eteenpäin ja oikean avun piiriin. Niin tapahtumista voi selvitä.

Hyväksikäytön ennaltaehkäisemiseksi lapsille on opetettava erilaisia suojakeinoja pienestä pitäen. Esimerkiksi jo kaksivuotias on syytä opettaa nimeämään ruumiinosansa, jotta hän voi kertoa, jos joku on koskenut väärällä tavalla.

Katso koko haastattelu ylläolevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Uutiset Liveen tehdään huoltotoimenpiteita tänään maanantaina klo 12.00-14.00, jolloin katselussa voi olla häiriöitä. Pahoittelut.