Mainos

Nuorille asunto pilkkahinnalla ja vanhuksille seuraa – palvelutalon kokeilulla suursuosio

Parissa päivässä jo kuusikymmentä nuorta on jättänyt hakemuksen päästä asumaan helsinkiläiseen palvelutaloon. Yksiön vuokra on markkinahintaa halvempi, sillä vuokran lisäksi nuorilta edellytetään valmiutta touhuta vanhusten kanssa.

– Nuorten kiinnostus on ollut yllättävän suurta, sillä olemme saaneet parissa päivässä jo kuusikymmentä hakemusta kolmeen asuntoon. Hakijoiden joukossa on vain hieman enemmän tyttöjä kuin poikia. Suurin osa nuorista on opiskelijoita, mutta on joukossa työssäkäyviäkin.

– Valinnoissa painotamme kiinnostusta eri-ikäisten ihmisten kanssa toimimiseen sekä kiireellistä asunnon tarvetta. Monella nuorella onkin kokemusta vanhusten kanssa toimimisesta kesätöiden tai harjoittelun kautta. Emme halua tänne hoiva-alan ammattilaisia, sillä työntekijät ovat erikseen, kertoo projektipäällikkö Miki Mielonen Helsingin kaupungilta.

Suomeen mallia Hollannista

Palvelutalon asumiskokeilu on osa Helsingin kaupungin hanketta: oman muotoinen koti. Tammikuussa valmistuvaan uuteen Laajasalossa sijaitsevaan palvelutalo Rudolfiin haetaan kolmea alle 25-vuotista nuorta.

"Palvelutalon asunnot ovat yksiöitä (23m2). Asunnoissa on oma keittiö, vessa, suihku sekä parveke. Vuokran suuruus on vain 250 euroa kuukaudessa. Vuokran lisäksi asumiseen kuuluu 3-5 tuntia viikossa touhuamista palvelutalossa asuvien vanhusten kanssa. Se voi olla seurustelua yksittäisten asukkaiden kanssa tai toimintaa asukasryhmien kanssa."

Mielosen mukaan mallia hankkeeseen on otettu Hollannista.

– Menemme käymään Hollannissa joulukuussa tutustumassa. Deventerin kaupungissa nuoret asuvat ilmaiseksi senioritalossa ja seurustelevat viikottain 20-30 tuntia vanhusten kanssa. Mukaan valitut asukkaat pääsevät kehittämässä nuorten ja vanhusten yhteisasumista monipuolisessa ja hyvässä porukassa.

– Tässä alkuvaiheessa kyse on vuoden mittaisesta kokeilusta, mutta tätä on tarkoitus jatkaa ja laajentaa, jos tämä onnistuu. Jo vuosia vanhusten ja nuorten yhteisasumisesta on puhuttu, mutta vasta nyt saimme tämän liikkeelle, toteaa Mielonen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.