Nuori uhkasi koulua pommilla Jyväskylässä – hölmöilyn hintalappu voi nousta tuhansiin euroihin

Oppimistulokset sukeltavat - kouluihin tarvitaan turvallisuutta eikä pöhinää 10:24
Oppimistulokset sukeltavat - kouluihin tarvitaan turvallisuutta eikä pöhinää

Nuoren Jyväskylässä tekemän anonyymin uhkauksen hintalappu voi nousta tuhansiin euroihin. 

Poliisi sai hälytystehtävän Viitaniemellä sijaitsevan koulun ruokalaan lauantaina 23. syyskuuta aamupäivällä. Kouluun oli kohdistettu edellisenä yönä pommiuhkaus internetin keskustelupalstalla. 

Paikalle meni useita poliisipartioita heti kun tieto uhkauksesta tuli viranomaisille. Poliisille selvisi, että paikalla oli juhlatilaisuus, johon osallistui noin 300 ihmistä. 

Poliisi ja koulun henkilökunta tyhjensivät koulun tilat niiden tarkistamista varten. Apuna tarkastuksessa oli myös muun muassa räjähdekoira. Koulun tiloista ei löytynyt räjähteitä.

Poliisi selvitti esitutkinnassa uhkauksen jättäneen henkilöllisyyden, hän oli alle 18-vuotias nuori.

Kuulustelussa nuori kertoi, että uhkauksen kirjoittaminen oli äkillinen päähänpisto. Nuorta epäillään perättömästä vaarailmoituksesta.

Hän katui toimintaansa kuulustelussa ja kertoi, ettei ollut ymmärtänyt asian vakavuutta.

– Tällaisilla asioilla ei voi leikkiä. Poliisi saa kyllä pääsääntöisesti selville anonyyminäkin jätettyjen uhkausten lähettäjät, toteaa rikoskomisario Paavo Ritari

Iso hintalappu

Rikosepäilyn lisäksi nuoren kontolle tulee vahingonkorvausvaatimuksia. Perättömän uhkauksen vuoksi juhlatilaisuus keskeytyi ja esimerkiksi myynnissä olleita leivonnaisia ei saatu myytyä. 

Oppilaat olivat valmistelleet juhlaa ja myyjäisiä turhaan. Koululle aiheutui kuluja esimerkiksi lisähenkilökunnan hälyttämisestä.

Poliisille puolestaan aiheutui kuluja aiheettomasta hälytyksestä. Tuona aikana partiot eivät olleet käytettävissä muihin tehtäviin. Yhteensä korvausvaatimuksia on yli 3000 euroa. 

Poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi ja asia siirtyy syyttäjälle. 

– Nuori voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, vaikka hän olisi alle 15-vuotias. Rikosoikeudellinen vastuu ja vahingonkorvausvastuu eivät siis ole sama asia, Ritari muistuttaa. 

Tällä poliisitehtävällä ei kukaan loukkaantunut eikä ollut vaarassa. Mutta joskus voi olla niin, että jonkun henki vaarantuu tällaisen takia, Ritari lopettaa. 

Lue myös:

    Uusimmat