Nuoret ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä – Suomella onkin nyt näytön paikka: "Tärkeä signaali nuorille"

Kuinka koronavirus vaikuttaa nuorten innostukseen yrittäjyyteen? 1:45

Jopa 58 prosenttia nuorista haluaisi työuransa aikana kokeilla yrittäjyyttä. Asia käy ilmi maanantaina julkaistusta Nuorisobarometri 2019 -tutkimuksesta. 

Suomalaisnuorten ajatuksia liittyen työhön ja työelämään selvitettiin tuoreimmassa Nuorisobarometrissa. Nuoret haluavat tehdä arvojensa mukaista työtä ja yhä useampi näkee yrittäjyyden mahdollisena vaihtoehtona. 

Koronaviruksen vaikutuksia tutkimuksessa ei ole huomioitu, koska haastattelut on tehty vuosi sitten huhti-toukokuussa.

Digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä Suomen Yrittäjistä näkeekin, että Suomella on edessä näytönpaikka. 

– Autetaan kriisissä kaatuneita yrittäjiä myös pääsemään takaisin jaloilleen. Tämä on tärkeä signaali nuorille, näytetään, että yrittäjiä ei unohdeta, Mikkilä kommentoi MTV Uutisille. 

Koronakriisi onkin Mikkilän mukaan oiva tilaisuus nuorelle yrittäjälle suunnitella omaa liiketoimintaa, jotta voisi lähteä liikkeelle, kun tilanne on rauhoittunut. 

 – Talouden taantuma voi avata yllättäviäkin mahdollisuuksia innovatiivisille uusille yrittäjille, Mikkilä kommentoi. 

Asennemuutos näkyy tuloksissa 

Nuorisobarometriin vastanneista pojista jopa 65 prosenttia kertoi haluavansa kokeilla yrittäjyyttä jossain työuransa vaiheessa. Tytöistä vuorostaan myönteisesti vastasi 51 prosenttia. 

Mikkilä kertoo nuorten hakevan työelämästä entistä enemmän vapautta ja merkityksellisyyttä, minkä yrittäjyys on katsottu mahdollistavan. 

Yhteiskunnassa on myös tapahtunut muutos yrittäjiä kohtaan asiantuntijoiden mielestä. 

– Yrittäjyys näkyy yhteiskunnassa hyvin paljon. Mediassa on paljon tarinoita yrittäjyydestä. Startupit ovat semmoinen julkisuudessa esillä oleva asia, analysoi tutkimuspäällikkö Lotta Haikkola Nuorisotutkimusseurasta. 

Nuorisobarometri on Nuorisotutkimusverkoston julkaisu, johon haastateltiin 15-29 -vuotiaita nuoria Manner-Suomesta. Haastattelut suoritettiin huhti-toukokuussa vuonna 2019 ja kyselyyn vastasi 1 907 nuorta. 

Lue myös:

    Uusimmat