Nuoret ottivat kansanedustajan roolin – tupakalle myyntikielto ja kesälomia siirrettiin

Nuorisoparlamentti kielsi tupakan myynnin 2:01

Onko Nato-yhteistyö varsinaisen jäsenyyden piilottelua ja valmistelua? Mitä Suomi tekee, jos Schengen-sopimus raukeaa? Entä ilmastonmuutos ja Lapin lentokenttien elinvoimaisuus?

Mikä ihmeen Nuorten parlamentti?

-Suurin osa Nuorten parlamentin toiminnasta tapahtuu koulujen parlamenttikerhoissa.  

-Kerhoissa käsitellään esimerkiksi demokratian avainkysymyksiä sekä ajankohtaisia teemoja.  

-Joka toinen vuosi eduskunnassa pidettävä täysistunto on kerhotyöskentelyn huipentuma.  

-Täysistunnossa ministerit vastaavat kerholaisten esittämiin kysymyksiin eduskunnan suullisen kyselytunnin tapaan.  

-Istuntopäivään osallistuu 199 oppilasedustajaa eri puolilta Suomea sekä toimittajaoppilaita, jotka raportoivat päivästä omiin kouluihinsa ja paikallisiin tiedotusvälineisiin.  

-Nuorten parlamentti on kokoontunut vuodesta 1998 lähtien.  

Yhteensä 199 yhdeksännen luokan oppilasta eri puolilta Suomea otti kansanedustajan roolin Nuorten parlamentissa.  

Nuorten parlamentin yhdeksäsluokkalaisilla ei ole aikomustakaan päästää ministereitä helpolla. Suullisen kyselytunnin kaavaan perustuva täysistunto pisti hallituksen jäsenet puhumaan esimerkiksi turvapaikanhakijoista ja nuuskan käytöstä. Äänestyksissä nuoret kielsivät tupakan myynnin lailla ja siirsivät koulujen kesälomia myöhemmäksi.  

Kahden vuoden välein järjestettävä nuorten parlamentti kokosi täysistuntosaliin 199 oppilasta Suomen koulujen parlamenttikerhoista. Kaisa Hämäläinen Hämeenkoskelta ja Cilla Krigsman Loviisasta edustivat pälkäneläistä Anna Tapion koulua.


Krisgmanin kysymys oli mukana kysymysluettelossa, mutta sitä ei ehditty tunnin istunnossa esittää. Krigsmania olisi kiinnostanut kuulla ministereiden kommentteja siitä, miksi raiskauksista on alettu kantaa huolta vasta maahanmuuton kiihdyttyä. Raiskauksista annettaviin rangaistuksiin liittyvä kysymys kuitenkin käsiteltiin.  

Erityisen kiinnostavina kaverukset pitivät vastauksia leikkauksiin liittyviin kysymyksiin, koska samoista asioista puhutaan ikätovereiden kesken.  

– Koulutusleikkauksiin liittyvä vastaus oli vähän ympäripyöreä, he arvioivat.  

Sipilä kiitteli kysymyksiä ja käytöstä

Krigsmanin ja Hämäläisen suhde politiikkaan ei muutu parlamenttireissun jälkeen. Kansanedustajuus ei houkuttele, mutta politiikka kiinnostaa. Ajatusta tulevaisuudesta matka silti muovasi, sillä poliitikoiden puheet Suomen pitkän tähtäimen tavoitteista vakuuttivat.

– Ehkä tulevaisuus on ihan valoisa, vaikkei aina siltä näytä, Krigsman arvelee.

Nuorten into teki vaikutuksen pääministeri Juha Sipilään (kesk.), joka kiitteli kysymyksiä hyviksi ja aihekirjoa laajaksi.

– Erityistunnustus on annettava asiallisesta käytöksestä salissa varsinkin, kun muistaa, millaista se normaalisti on, hän sanoi nauraen.  

Myös hallitus suoriutui pääministerin mielestä hyvin.  


Lue myös:

    Uusimmat