Nuku paremmin: Näin valitset hyvän patjan

Hyvä patja on hyvän yöunen edellytys. Patjan tulee olla tukeva, mutta myötäillä vartalon kaaria ja pitää selkä hyvässä asennossa. Liian pehmeä patja voi kipeyttää selkäsi.

Jos sinulla on nukkumisvaikeuksia, kokeile nukkumista selälläsi siten, että polvien alla on pari tyynyä tai kyljelläsi siten, että tyyny on polviesi välissä.

10 vinkkiä hyvän patjan ja sängyn valintaan

– Ihmisen paino vaikuttaa patjan sopivuuteen. Tämä on hyvä huomioida myös parisängyssä: Molemmilla nukkujilla voi olla omat patjat, mutta petauspatja on yhteinen.

– Patjan on oltava riittävän tukeva, tarpeeksi joustava ja paksu. Terveelle ihmiselle sopii yleensä 10–15 cm:n vahvuinen, hyvälaatuinen patja.

– Hyvä patja tukee nukkujan vartalon muotoja sekä selin- että kylkimakuulla: Patja antaa periksi lantion ja olkapään alueelta, mutta tukee kuitenkin vyötärön alueelta kyljellään nukkuessa. Selinmakuulla lannerangan luonnollisen notkon tulee säilyä, jolloin lantio painautuu patjan sisään.

– Puolipehmeä patja on tutkimusten mukaan paras vaihtoehto selkäoireisille. Puolipehmeä patja lievittää selkäkipuja paremmin kuin kova patja.

– Tiheästi tai yksilöllisesti jousitetussa patjassa selkäoireinen voi saada paremman tuen selkärangalleen ja nukkumismukavuus paranee. Hyvän nukkumisasennon mahdollistava patja voi jopa ehkäistä tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

– Jotkut selkäkipuiset ovat löytäneet hyvän vaihtoehdon moottoroidusta joustinsängystä.

– Patjan ostaminen on aina yksilöllinen asia, siksi suosittelemme uutta patjaa hankkivalle, että pyrit koenukkumaan valitsemasi mallin ennen kuin ostat sen. Koenukkumisen jälkeen tiedät paremmin, onko patja juuri sinun selällesi sopiva.

– Patjat eivät ole ikuisia kuten eivät tyynytkään. Vaihda patja uuteen etenkin silloin, kun vuode tuntuu epämukavalta ja patjan ominaisuudet tuntuvat heikkenevän, esimerkiksi patja on painunut kuopalle.

– Hyvän vuoteen ominaisuuksia ovat riittävä leveys ja sopiva korkeus. Leveässä vuoteessa nukkuma-asennon vaihtaminen onnistuu helposti ja korkeasta vuoteesta nouseminen on helpompaa.

– Sängyssä on hyvä tarkistaa myös sängyn pohja. Hyvän vuoteen pohja on suora, tasainen ja peräänantamaton. Joustava patja ja tukeva sängyn pohja säilyttävät yhdessä selän luonnolliset kaaret myös nukkuessa.

Lähde: Suomen Selkäliitto ry

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat