Mainos

Nova Groupilta iso pesukonelahjoitus poliitikkojen luotsaamalle koululle

Vaalirahoittajayhtiö Nova Kiinteistökehitys teki viime vuoden tammikuussa erikoisen lahjoituksen yksityiskoululle. Pälkäneellä toimiva Anna Tapion koulu sai Nova Kiinteistökehitykseltä yli 21 000 euron arvoiset pyykinpesukoneet.

Lahjoitus herätti koululla hämmennystä, sillä samanaikaisesti Nova Group havitteli mukaan koulun 4,2 miljoonan euron arvoiseen peruskorjaushankkeeseen. Lahja käy ilmi Nova Kiinteistökehityksen eilen julki tulleesta velallisselvityksestä.

Anna Tapion koulu on sisäoppilaitos, minkä vuoksi siellä tarvitaan pesulaa.

Anna Tapion yksityiskoulun säätiön varapuheenjohtaja on kokoomuksen kansanedustaja Marja Tiura. Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimi tuolloin Martti Huhtamäki, joka on ollut vaaleissa ehdolla keskustan listoilla.

Tiura ei ensin halunnut kommentoida asiaa MTV3:lle mutta sanoi illalla Huhtamäen toimineen omavaltaisesti hyväksyessään pesukonelahjoituksen. Omavaltaisuus johti Tiuran mukaan siihen, että Huhtamäki menetti asemansa hallituksen puheenjohtajana.

Tiura ja Huhtamäki saivat eduskuntavaaleihin tukea Nova Groupin rahoittamalta Kehittyvien Maakuntien Suomelta. Tiuran potti oli 20 000 euroa ja Huhtamäen 7 000 euroa.

"Muistuttaa jo lahjontaa"

Tammikuussa 2008 Anna Tapion koululla suunniteltiin laajaa remonttia, johon haettiin miljoonien eurojen avustusta valtiolta.

Säätiön hallituksen jäsen Jouko Heikkilä kertoo pesukonelahjoituksen ihmetyttäneen myös häntä. Erityisen outoon valoon se nousi, kun Nova Group oli samanaikaisesti kiinnostunut koulun kiinteistöstä ja tulevasta peruskorjauksesta.

- Ymmärsin, että Nova Group oli kiinnostunut osallistumaan koulun peruskorjaushankkeeseen omalla rahoitusmuodollaan. Kuvioon olisi kuulunut se, että Nova Group ottaa kiinteistön haltuunsa, hoitaa remontin ja säätiö maksaa vuokraa tiloista. Ilmeisesti myöhemmin säätiöllä olisi ollut mahdollisuus lunastaa kiinteistö takaisin itselleen.

- Kun tämä pesukone tuli, sanoin kokouksessa, että tämähän muistuttaa jo lahjontaa, Heikkilä kertoo.

Koulun rehtorin Elisa Torvisen mukaan myös tilintarkastajat paheksuivat pesukonelahjoitusta.

- Siitä olisi pitänyt saada lahjakirja, jota Nova Group ei kuitenkaan halunnut antaa.

Esiteltiin opetusministerille

Nova Groupin peruskorjauksen rahoitusmalli tyrmättiin alkumetreillä, eikä sitä edes virallisesti käsitelty säätiön hallituksen kokouksissa.

Yritys ehti kuitenkin esitellä aikeitaan myös ministerille. Asia oli esillä, kun opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) vieraili tutustumiskäynnillä samaisessa koulussa tammikuussa 2008. Nova Groupin edustajat halusivat - ja pääsivät mukaan vierailulle.

- Ministeri kuunteli asian, mutta ei muistaakseni sen kummemmin kommentoinut yrityksen edustajien puheita, Heikkilä muistelee.

Kiista johti eroon

Huhtamäen ja Nova Groupin yhteydet aiheuttivat runsaasti kiistaa hallituksen sisällä. Lopulta puheenjohtaja Huhtamäki erosi puheenjohtajan paikalta helmikuun alussa 2008.

Huhtamäki toimi myös Nova Group -konsernin oman Uutisnova-lehden päätoimittajana.

MTV:n uutistoimitus ei saanut lukuisista yrityksistä huolimatta häntä tänään kiinni.

Nova Kiinteistökehityksen entinen toimitusjohtaja Arto Merisalo ei halua kommentoida asiaa laajemmin. Hänen mukaansa lahjoitus liittyy siihen, että konserni oli aloittamassa pesulakoneisiin liittyvää liiketoimintaa.

- Me halusimme pari mallikohdetta, joihin asiakkaita voisi viedä katsomaan laitteita.

Koululle on nyt myönnetty valtion elvytysrahaa korjaustöihin.

- Yksityiskouluilla omarahoituksen hoitaminen on aina haaste ja olenkin tukipäätöksestä todella huojentunut. Remontti on nyt alkamassa lokakuussa, rehtori Torvinen kertoo.

Nova Group ei ole millään tavalla mukana korjaushankkeessa.

Konkurssipesä saa pesukoneet halutessaan takaisin

Pesänhoitaja Jukka-Pekka Kyläkoski nostaa pesukonelahjoituksen esille velallisselvityksessä, jossa hän arvioi holtittoman tuhlaamisen yhtiön konkurssin syyksi. Kyläkosken mukaan yhtiön varoja on luovutettu ilman liiketaloudellisesti perusteltua syytä.

Konkurssipesällä on halutessaan oikeus vaatia lahjoituksia takaisin. Nova Groupin yhtiöiden osalta takaisinsaantioikeus koskee lahjoituksia, jotka on tehty vuoden 2008 aikana tai sen jälkeen. Näin ollen Anna Tapion koulun pesukoneet ovat takaisinsaantioikeuden piirissä.

Koulun säätiön hallituksen nykyinen puheenjohtaja Hannu Saarikangas sanoo säätiön toimivan konkurssipesän toiveiden mukaan.

- Jos pesä vaatii, sitten lahjoitus annetaan pois. Asiat pitää pelata reilusti. Jos on jotain sellaista, mikä ei kestä merivettä, se pitää hoitaa kuntoon, kommentoi Saarikangas.

Katso Salla Vuorikosken juttu (Kymmenen uutiset 23.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.