"Siinä ruletissa aina joku pettyy ja tulee poliittisia selkäänpuukotuksia" – ministerisalkkujen jako on yksi suurimmista kysymyksistä

Millaisista asetelmista hallitusta lähdetään rakentamaan? 7:02

Politiikan asiantuntijoiden mukaan hallitusneuvottelujen ja sovun hakemisen yksi suurimmista ja unohdetuimmista ongelmista on ministerisalkkujen jako.

Politiikan toimittaja Pekka Ervasti arvioi, että vaalien suurimman puolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on varmasti jo luvannut ministerin salkun useammallekin henkilölle.

– Siinä ruletissa aina joku pettyy. Ja siinä tulee niitä niin sanottuja poliittisia selkäänpuukotuksia. Se on kova prosessi, Ervasti sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Viestintäyrittäjä, politiikan toimittaja Eeva Lehtimäen mukaan hallitusneuvotteluista löytyvät usein ne henkilöt, joille ministerisalkku putoaa syliin.

Ervasti muistuttaa, että tämän lisäksi täytyy ottaa huomioon alueelliset seikat ja esimerkiksi sukupuolikysymykset.

– Voi olla pätevä puolustusministeriehdokas, mutta hän onkin väärältä alueelta ja väärää sukupuolta. Sori, et tule valituksi.

Hänen mukaansa moni konkarikin voi tipahtaa salkkupaikalta.

– Monesti on niin, että samasta vaalipiiristä ei oteta montaa ministeriä. Siinä saattaa moni konkarikin tipahtaa ministerisalkkupaikalta. Näin kävi viimeksi keskustalla, kun luotiin jopa ikärajoja. Sipilä ei halunnut ottaa vanhempaa väkeä ministerinpaikoille. Siinä sitten luodaan sitä katkeruutta ja suhinaa eduskuntaryhmän sisälle, Lehtimäki muistelee.

Lue myös:

    Uusimmat