Mainos

Tämä kaikki tiedetään Pariisin Notre Damen roihusta: Historiallisen katedraalin torni romahti – yksi palomies loukkaantui vakavasti

0:29

Pariisin kuuluisassa Notre Damin katedraalissa roihunnut tulipalo on saatu hallintaan. Historiallinen katedraali syttyi palamaan eilen illalla ja kärsi palossa suuria tuhoja.

Pelastusviranomaisten mukaan katedraalin päärakenteet onnistuttiin pelastamaan ja suojaamaan liekeiltä, mutta rakennuksen yli 90-metrinen keskitorni romahti. Palo levisi myös toiseen katedraalin julkisivun kahdesta tornista. Lisäksi kirkon katto romahti osin.

Paloa oli sammuttamassa satoja palomiehiä. Heistä ainakin yksi loukkaantui sammutustöissä.

Hiljainen ja liikuttunut tunnelma

Tunnelma katedraalin lähistöllä oli yön tullessa hiljainen ja liikuttunut, kertoo paikalla oleva STT:n toimittaja.

Vielä myöhään illalla Seinen rannoille oli kerääntynyt paljon ihmisiä seuraamaan tilannetta. He olivat silminnähden liikuttuneita ja osa itki avoimesti. Ihmiset juttelivat keskenään, ja monet puhuivat puhelimessa.

Notre Dame sijaitsee Seinen saarella, ja poliisi eristi saarelle johtavat sillat. Ihmiset seurasivat tilannetta muutaman korttelin päästä. STT:n toimittajan mukaan myös kaukaa pystyi näkemään, kuinka rakennuksen sisällä loisti tulipallo. 

STT:n mukaan palo saattaa liittyä katedraalin restaurointitöihin.

Le Parisien -lehden mukaan katedraalin viestintäpäällikkö kertoo restaurointitöiden päättyvän yleensä viimeistään puoli kuudelta. Ilmoitus palosta tuli ennen iltaseitsemää.

Syyttäjä tutkii

Pariisin syyttäjänvirasto on aloittanut tutkinnan palon syttymissyystä. Poliisi pitää tällä hetkellä paloa onnettomuutena.

Pariisin poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään paloaluetta ja tekemään tilaa hälytysajoneuvoille.

Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan Citén saarta, jolla katedraali sijaitsee, on evakuoitu.

Le Parisien -lehti kertoo, että paloa on ollut sammuttamassa ainakin 400 palomiestä.

Macron vieraili paikalla

Reutersin mukaan Ranskan presidentti Emmanuelle Macron perui kansakunnan tila -puheensa illalta tulipalon takia ja vieraili palopaikalla. Presidentti lähetti suruvalittelut maan katolisille.

– Kuten kaikki ranskalaiset, olen surullinen nähdessäni osan meitä palavan, Macron kirjoittaa Twitterissä.

Pariisin pormestari Anne Hidalgo kuvaili Twitterissä paloa "kauhistuttavaksi".

– Palokunta yrittää saada liekkejä hallintaan, Hidalgo kirjoitti.

Trump järkyttyi ja neuvoi pelastajia

Le Parisien -lehden mukaan ihmiset itkevät palopaikalla.

Historiallisen katedraalin palo on herättänyt surua myös ulkomailla. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvaili Twitterissä paloa järkyttäväksi ja ehdotti, auttaisiko ilmasta käsin sammuttaminen tilannetta.

Lontoon pormestari Sadiq Khankuvailee tapausta sydäntäsärkeväksi ja sanoo Lontoon seisovan Pariisin rinnalla "nyt ja aina".

Saksan ulkoministeri Heiko Maas ja Angela Merkel tviittasivat osanottonsa ranskalaisille.

Myös Iso-Britannian pääministeri Theresa May osoittaa osanottonsa ranskalaisille ja paloa vastaan taisteleville viranomaisille. 

Pariisin arkkipiispa on kutsunut kaikki Pariisin papit soittamaan kelloja Notre Damen katedraalin hyväksi.

Suosittu turistikohde

Notre Dame on suosittu turistikohde, jossa vierailevat miljoonat matkailijat vuosittain. Katedraali on Unescon maailmanperintökohde.

Katedraalin rakentaminen alkoi vuonna 1163, ja se on valmistunut vuonna 1345. Notre Dame on 130 metriä pitkä ja 48 metriä leveä.

Vain neljä päivää aiemmin Notre Damen katolta lennätettiin 16 kuparipatsasta pois entisöintitöiden ajaksi. Patsaat oli tarkoitus palauttaa katedraaliin entisöinnin jälkeen syksyllä.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja