Norwegian keskeyttää lennot Boeing 737 Max 8 -koneilla – Euroopan maat kieltävät nyt lentoja vuorotellen, Suomen kanta vielä auki

Lentoyhtiö Norwegian keskeyttää lennot Boeing 737 Max 8 -koneilla. Yhtiöllä on käytössään 18 kappaletta kyseistä konemallia.

Norwegianin mukaan päätös on seurausta siitä, että eurooppalaiset ilmailuviranomaiset ovat suosittaneet koneiden pitämistä maassa.

– Norwegian ei lennä mitään lentoja tällä konetyypillä, ennen kuin asiasta saadaan lisätietoja, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Lentoyhtiön mukaan yhtiö ei halua tehdä kompromisseja henkilökuntansa tai matkustajien turvallisuutta koskevissa asioissa.

Myös matkanjärjestäjä TUI keskeyttää lennot kyseisellä koneella. Pohjoismaissa yhtiöllä on käytössä kaksi Boeing 737 Max 8 -konetta.

Konetyyppi oli osallisena kuolunuhreja vaatineessa onnettomuudessa Etiopiassa viime viikolla. Turma vaati 157 ihmisen hengen.

Edellisen kerran vastaava konetyyppi oli onnettomuudessa Indonesiassa viisi kuukautta sitten.

Myös Britannia rajoittaa konetyypin käyttöä

Iso-Britannia kielsi konetyypillä lentämisen aiemmin tänään. Myös esimerkiksi Saksa, Ranska, Itävalta ja Irlanti ovat tänään päättäneet lopettaa kyseisten koneiden käytön maidensa lentoliikenteessä toistaiseksi.

Konemallin käytön ovat kieltäneet jo aiemmin muun muassa Australia ja Oman. Myös useat lentoyhtiöt ovat lopettaneet konemallin käytön. Toisenlaisia ratkaisujakin on tehty. Yksi Boeingin iso asiakas on Soutwest Airlines. Se jatkaa edelleen lentoja konetyypillä.

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA harkitsee sitä, että lennot Boeing 737 Max 8 -koneilla keskeytettäisiin toistaiseksi. Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo Ilta-Sanomille, että päätös asiasta saataneen vielä tänään ja Suomi noudattaa Euroopan yleistä linjaa asiassa.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset vaativat lentokonevalmistaja Boeingia tekemään pikaisesti parannuksia konemalliin. Ilmailuhallinto FAA on antanut Boeingille huhtikuun loppuun asti aikaa tehdä parannukset. FAA ei kuitenkaan ainakaan vielä esittänyt koneille lentokieltoa.

Boeing puolustaa koneen turvallisuutta

Boeingin mukaan yhtiö menee takuuseen konetyypin turvallisuudesta. Yhtiö kertoo kuitenkin ymmärtävänsä, että viranomaiset ja asiakkaat ovat tehneet ratkaisuja, joita he pitävät kotimarkkinoidensa kannalta edullisimpina.

Lue myös:

    Uusimmat