Indonesian traaginen lento-onnettomuus: Samalla konetyypillä on lennetty myös Suomeen – asiantuntija arvioi onnettomuuden syitä

Indonesian turmakone oli upouusi 1:59

Indonesialaisen Lion Airin matkustajakone syöksyi varhain maanantaina mereen 189 matkustajaa mukanaan. Pelastusviranomaisten mukaan on todennäköistä, ettei turman jäljiltä löydetä eloonjääneitä.

Koneen oli määrä lentää Indonesian pääkaupunki Jakartasta Sumatran saarelle.  Turman syytä ei toistaiseksi tiedetä.

Onnettomuuskone oli Boeing 737 MAX 8 -merkkinen upouusi lentokone.

Lentoja seuraavan FlightRadar-sivuston mukaan kone nousi noin 1,7 kilometrin korkeuteen, mutta menetti tämän jälkeen yhteyden lennonjohtoon ja tippui aivan Jaavan rannikon edustalle.

Suomeen operoivilla yhtiöillä muutamia koneita

Trafin johtavan asiantuntijan Ilkka Kaakisen mukaan koneen tippumiseen vika on mahdollisesti saattanut olla juuri lentokoneessa.

– Tietysti turman syistä on tässä vaiheessa turha spekuloida kovin paljon. Täytyy antaa aikaa onnettomuustutkinnalle, mutta kyllähän tällainen onnettomuus viittaa tekniseen vikaan lähinnä moottoreissa tai ohjainpinnoissa, Kaakinen arvioi.

Kaakisen mukaan Suomeen operoivilla yhtiöillä on muutamia Boeing 737 MAX 8 -koneita.

Myös ilmailualan sivustojen perusteella 737 MAX 8 -konetyyppiä on nähty Suomessakin. Konetta ovat lentäneet Helsinki-Vantaalle ainakin Norwegian ja Flydubai.

– Toistaiseksi ei ole tiedossa mitään syytä, miksi tällä konetyypillä lentäminen ei olisi turvallista, Kaakinen kommentoi.

EU:n lista kannattaa tarkistaa

Lion Air oli EU:n määrittelemällä lentoyhtiöiden mustalla listalla vuodesta 2007 vuoteen 2016. Tämän jälkeen se on kuitenkin poistettu toimintakiellosta EU-alueella.

Yleisesti Kaakinen kertoo lentomatkustamisen olevan Indonesiassa turvallista.

– Lentomatkustus Aasiassa kasvaa kovaa vauhtia, ja uusia lentoyhtiöitä muodostuu. Sinne päin matkustavien kannattaa tarkistaa EU:n lista toimintakieltoon asetetuista lentoyhtiöistä, Kaakinen muistuttaa.

Jutusta korjattu kirjoitusvirheitä kello 20.34.

Lue myös:

    Uusimmat