Norjassa kehotetaan harkitsemaan, annetaanko koronarokote hauraille tai kuolemansairaille potilaille

Norjassa lääkäreitä on kehotettu harkitsemaan tapauskohtaisesti, annetaanko koronarokotus hauraille tai kuolemansairaille potilaille.

Maassa on kuollut kolmisenkymmentä ikäihmistä sen jälkeen, kun he ovat saaneet koronarokotteen. Norjan kansanterveyslaitoksen johtaja Camilla Stoltenberg kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että 13 kuolemantapausta on tutkittu lähemmin.

Tähän mennessä Norjassa on rokotettu pääasiassa hoivakodeissa.

–  Syy-yhteydestä ei ole tehty analyyseja, Stoltenberg sanoi.

Hän muistutti, että joka päivä Norjassa kuolee noin 45 ihmistä hoivakodeissa. Niinpä ei ole itsestään selvää, että tämä merkitsee kuolleisuuden lisääntymistä tai, että asiassa olisi syy-yhteys, Stoltenberg sanoi.

–  Mutta on mahdollista, että jotkut rokotteen saaneista ovat niin hauraita, että ehkä pitäisi miettiä eikä tarjota heille rokotetta.

Tämä johtuu Stoltenbergin mukaan siitä, että kyseiset ihmiset voivat olla niin sairaita, että heidän tilansa voi pahentua rokotteen normaaleista sivuvaikutuksista.

Stoltenberg painottaa koko ajan voimassa olleita ohjeita, joiden mukaan jokaisesta yksilöstä pitäisi tehdä arviointi ennen kuin hänelle tarjotaan rokotetta.

Tähän mennessä Norjassa rokotteen on saanut yli 40  000 ihmistä.

Norjan lääkeviraston johtajan Steinar Madsenin mukaan tapaukset ovat olleet harvinaisia ja tuhansia hauraita ihmisiä on rokotettu ilman, että siitä on seurannut kuolema. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja