Amerikkalaiset B-1-yliäänipommikoneet saapuvat Norjaan – Venäjällä ohjusharjoitus lähistöllä: "Ei välttämättä sattumaa"

Norjaan saapuu tänään Yhdysvalloista strategisia B-1 Lancer -pommikoneita. Yleisradioyhtiön NRK:n mukaan yksi amerikkalaiskone on jo laskeutunut Örlandin lentotukikohtaan ja kolme muuta saapuu myöhemmin tänään.

Yliäänipommikoneiden on määrä olla Norjassa tietyn määräajan, jonka pituutta ei ole kerrottu.

B-1-koneet ovat lentäneet aiemminkin Norjan ilmatilassa yhteisharjoituksissa maan ilmavoimien kanssa, mutta kyseessä on ensimmäinen kerta, kun pommikoneet tilapäisesti sijoitetaan tukikohtaan Norjaan.

Norjan puolustusvoimat kertoi helmikuun alussa noin 200 amerikkalaissotilaan jo saapuneen Örlandiin valmistelemaan pommikoneiden saapumista. Puolustusvoimien mukaan koneiden saapuminen ja yhteisharjoittelu norjalaisten kanssa on osoitus Yhdysvaltain sitoutumisesta Euroopan puolustukseen.

Venäjällä on aiemman ilmoituksensa mukaan käynnissä parhaillaan ohjusharjoitus merialueella Norjan pohjoispuolella. Barents Oberver -uutissivuston haastatteleman norjalaistutkijan Kristian Åtlandin mukaan harjoituksen ajoitus ei ole välttämättä sattumaa, vaan tarkoitettu viestiksi Norjalle amerikkalaiskoneiden saapumisen takia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja