Video: Maailman suurin lentotukialus saapui Osloon

Maailman suurin lentotukialus saapui Osloon 1:44
Video: Näin USS Gerald R. Ford saapui Osloon.

Maailman suurin sotalaiva USS Gerald R. Ford saapui keskiviikkona Osloon. Laiva ja sen miehistö osallistuvat lähipäivinä Norjan rannikolla käytäviin harjoituksiin yhdessä Norjan puolustusvoimien kanssa.

Kymmeniä ihmisiä oli kerääntynyt Oslonvuonon rannalle katselemaan ja kuvaamaan ohi lipuvaa lentotukialusta. 

– Tämä vierailu on tärkeä signaali Yhdysvaltain ja Norjan välisestä läheisestä suhteesta sekä kollektiivisen puolustuksen ja pelotteen uskottavuudesta, sanoi Norjan asevoimien operatiivisen komentokeskuksen tiedottaja Jonny Karlsen Reutersin mukaan.

Norjalaisten tiedotusvälineiden mukaan alus suuntaisi pohjoiselle napapiirille. Karlsen ei kommentoinut asiaa.

Venäjän Oslon-suurlähetystö tuomitsi lentotukialuksen vierailun Osloon. Lähetystön Facebook-päivityksessä moititaan, ettei (arktisessa) pohjoisessa ole kysymyksiä, jotka vaatisivat armeijan tai muiden ulkopuolisten väliintuloa.

– Ottaen huomioon, että Oslossa myönnetään, ettei Venäjä kohdista Norjaan minkäänlaista sotilaallista uhkaa, tällaiset voimankäytön esittelyt vaikuttavat epäloogisilta ja vahingollisilta, Facebook-päivityksessä väitettiin Reutersin mukaan.

Natoon kuuluvalla Norjalla on Venäjän kanssa yhteistä rajaa lähes 200 kilometriä Jäämerellä. 

Norjasta tuli viime vuonna Euroopan suurin kaasun toimittaja sen jälkeen, kun venäläisen kaasun tuonti romahti. Norjan puolustusvoimat ja Nato-liittolaiset ovat partioineet maan öljy- ja kaasunporauslautoilla siitä asti, kun Nord Stream -kaasuputkella räjähteli viime syksynä.

Brittien massiivinen sotalaiva Helsingissä – kurkista aluksen uumeniin 4:32
Katso myös: Brittien massiivinen sotalaiva vierailee Helsingissä – kurkista aluksen uumeniin

Lue myös:

    Uusimmat