Norjan maanvyöryn liepeillä asuva suomalainen Paula: "Kukaan ei uskonut, että maa vain häviää" – tyttären asunnon kunto herätti huolen

Suomalainen Paula Eronen sanoo nukkuneensa lähistöllä tapahtuneen maanvyöryn läpi. Hän kuuli onnettomuudesta aamulla Suomesta käsin.

Paula Eronen asuu tyttärensä ja lastenlastensa kanssa Klöftassa, noin kuusi kilometriä maanvyörymäpaikalta. Kymmenkunta ihmistä on yhä kateissa sen jälkeen, maa vyöryi toissa yönä Gjerdrumin kunnassa, lähellä Osloa.

Eronen kertoo seuraavansa uutisia herkeämättä. Talon yli lentelee helikoptereita. Eronen nukkui toissa yönä, kun maa vyöryi lähellä.

– Olen täällä tyttäreni apuna hoitamassa kaksosvauvoja, joten nukumme sikeästi silloin, kun voimme. Vierestä menee myös junarata, joka tärisee niin, ettemme välttämättä huomaa kaikkea ääntä ja liikettä, Eronen sanoo MTV Uutisille.

Kadonneen perheen kohtalo järkyttää

Perhe on seurannut erityisesti maanvyöryssä kadonneen perheen kohtaloa, josta MTV Uutiset kertoi aiemmin. Perheen isä, raskaana oleva äiti ja 2-vuotias tyttö ovat yhä kadoksissa.

– Tuntuu erityisen pahalta, kun itsellämme on vähän samanlainen tilanne eli asumme pienten lasten kanssa.

Hän sai kuulla maanvyörystä tuttavalta, joka soitti keskiviikkoaamuna.

– Hän kysyi, olemmeko kunnossa. En tiennyt siinä vaiheessa, mitä on tapahtunut. Se oli järkytys. Ajattelin, ettei tällaista voi tapahtua Pohjoismaissa. 

Eronen kertoo ihmisten hämmästelevän, että maanvyöry tapahtui juuri Gjerdrumissa.

– Täällä alue on melko tasaista. Vuoristoalueet ovat kauempana, siellä maata sortuu jatkuvasti. Täällä ei kukaan uskonut, että jotakin näin ihmeellistä voisi käydä, että maa vain häviää.

Rakettien ampumista ei suositella etsintöjen takia

Paula Eronen kertoo Klöftan sijaitsevalla myös vanhalla merenpohjalla, jossa maaperä on savista hiekkaa. Perheelle tuli mieleen, että vastaavaa voisi käydä omassakin kylässä.

 – Katsoimme karttaa, johon on merkattu niin sanotut punaiset alueet maaperän suhteen. Tyttären asunto on melko vanha, joten tuli mieleen, onko meillä huolta. Toistaiseksi näyttää, ettei meillä ole hätää tässä.

Eronen kertoo, että uusivuosi otetaan perheessä vastaan rauhallisesti.

 – Täällä on suositeltu, ettei raketteja ammuttaisi, koska etsinnässä käytettävät dronet havaitsevat äänen ja liikkeen, ja raketit saattavat häiritä etsintää.

Lue myös:

    Uusimmat