MTV seuraa: Maanvyöry iski asuinalueelle Norjassa – poliisi keskeyttää pelastustyöt, tehtävää jatketaan menehtyneiden etsintänä

Norjan maanvyörystä löytyi viides kuolonuhri – Gjerdrumin pormestari kertoo MTV:lle paikallisten tuntemuksista 4:00
Video: Gjertumin pormestari kertoo MTV:lle paikallisten tuntemuksista.

Norjassa on sattunut tuhoisa maanvyöry, jossa on loukkaantunut useita ihmisiä, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. MTV Uutiset seuraa maanvyöryn uutiskäänteitä hetki hetkeltä.

Maanvyöry sattui Gjerdrumin Askissa, muutaman kymmenen kilometrin päässä Oslosta, keskiviikkona aamuyöllä.

Artikkeliin merkatut kellonajat ovat Suomen aikaa.

TIISTAI 5.1.

17.19Norjan poliisi ei enää jatka etsintää pelastustehtävänä. Toivoa henkiinjääneiden löytymisestä ei enää poliisin mukaan ole.Tämän jälkeen poliisi jatkaa etsintää menehtyneiden ruumiiden löytämiseksi.

15.20: Norjan maanvyöryalueelle iski uusi maanvyöry, kertoo NRK. Kaikki pelastustyöntekijät on evakuoitu. Toistaiseksi alueella on liian vaarallista jatkaa pelastustöitä. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen. Pelastusviranomaisten mukaan vyöry ei ollut dramaattinen.

10.07: Norjan maanvyörymäalueelta löydetyt seitsemän kuolonuhria on tunnistettu.

Viimeisimpänä tunnistettin 69-vuotias nainen, jonka tytär oli aiemmin kertonut Facebookissa isänsä ja siskonsa ehtineen pelastautua romahtavasta talosta. Maanantaina tunnistettiin myös 31-vuotias, raskaana ollut nainen, jonka 2-vuotias tytär sekä puoliso tunnistettiin jo aiemmin turman uhreiksi. Kateissa on yhä kolme ihmistä.

Toivoa etsijöille herätti elävän koiran löytyminen raunioista.

MAANANTAI 4.1.

21.51: Norjan maanvyörymäalueelta tähän mennessä löydetystä seitsemästä vainajasta kuusi on tunnistettu. Kateissa on edelleen kolme ihmistä.

18.30: Viranomaiset uskovat edelleen, että eloonjääneitä saattaa löytyä. Pelastustyöt jatkuvat.

17.44: Norjassa Gjerdrumissa kolme ihmistä on yhä kateissa maanvyörymän jäljiltä. Viime päivinä kymmenestä kadonneesta seitsemän on löydetty kuolleina ja kolme on edelleen kateissa.

9.10: Norjan poliisi yrittää löytää kadonneita heidän kännyköidensä mobiilisignaalin avulla, kertoo Norjan TV2. Kadonneita etsitään viidettä päivää.

8.08: Norjan maanvyörymäalueelta löydettyjen kuolonuhrien tunnistaminen jatkuu. Kuolleiden joukossa ovat muun muassa 40-vuotias mies ja hänen kaksivuotias tyttärensä.

Sunnuntaina alueelta löydettiin kolme uutta kuolonuhria. Yhteensä alueelta on nyt löydetty seitsemän kuollutta, joista viiden henkilöllisyys on vahvistettu.

Julkisuuteen on kerrottu lisäksi yli 50-vuotiaan naisen ja hänen 29-vuotiaan poikansa sekä perjantaina löydetyn 31-vuotiaan miehen henkilöllisyydet.

Kolme ihmistä on edelleen kateissa, mutta toivo heidän löytämisestä elossa oli hiipumassa sunnuntai-iltana.

Maanvyöry tapahtui Gjerdrumin kunnassa Oslon lähistöllä aikaisin keskiviikkoaamuna.

20.39 Norjan maanvyörymäalueelta löydettiin sunnuntaina kolme uutta kuolonuhria. Yhteensä alueelta on nyt löydetty seitsemän kuollutta. Kolme ihmistä oli illalla edelleen kateissa, mutta toivo heidän löytämisestä elossa hiipui.

Ensimmäinen sunnuntaina löydetyistä uhreista paikannettiin aamulla, toinen iltapäivällä ja kolmas alkuillasta. Kaikki löydettiin melko läheltä toisiaan.

Etsintäaluetta laajennettiin sunnuntaina. Pelastusviranomaisten mukaan etsijät uskoivat yhä, että alueelta on mahdollista löytää ihmisiä elossa.

16.26 Vyöryalueelta on löydetty kuudes kuolonuhri. Neljä ihmistä on edelleen löytymättä, mutta toivo heidän löytymisestään elossa hiipuu. 

Ensimmäinen tänään löydetyistä uhreista paikannettiin aamulla ja toinen iltapäivällä. Molemmat löydettiin saman talon raunioista.

14.49 Kuningas Harald ja kuningatar Sonja ovat vieraillee paikan päällä. He kiittelevät pelastuslaitoksen toimintaa.

Kuninkaallinen pariskunta esitti syvät pahoittelunsa Gjerdrumin kunnalle ja kertoi olevansa syvästi järkyttynyt tapahtuneesta.

14.05Pelastushenkilökunnan on edelleen vaikea päästä turma-alueen syvimpään kraateriin, jonka reunat ovat liukkaita ja mutaisia. Yksi pelastuskoirista on loukkaantunut työssä.

13.07Gjerdrumin pormestari toteaa MTV Uutisille: "Suurin osa infrastruktuurista on tuhoutunut, joitain toimintoja emme ehkä saa enää toimimaan"

11.24 Poliisipiirin mediayhteyshenkilö Martin Schie pyytää ulkopuolisia ihmisiä antamaan rauhan pelastustöille. Alue on aidattu, mutta uteliaiden läsnäolo välittömässä läheisyydessä voi vaikeuttaa pelastustöiden tekemistä.

11.12 Pelastuslaitoksen operatiivinen johtaja Kenneth Wangen kertoo, että kylmenevä lämpötila mahdollistaa turvallisemman pääsyn turma-alueelle. Alue pysyy myös kuivempana.

09.38 Yhteensä alueelta on nyt löydetty viisi kuollutta, ja viisi on edelleen kateissa. Etsintäaluetta on tarkoitus laajentaa edelleen tänään.

08.46 Viides kuolonuhri on löytynyt tänä aamuna, kertoo Norjan poliisi. Uhri löytyi tänä aamuna noin seitsemältä Suomen aikaa. Urhin löysi pelastuspartio, joka oli työskennellyt paikan päällä koko yön.

07.03: Pelastushenkilökunta on päässyt VG:n mukaan sisään joihinkin vyörymäalueella oleviin evakuoituihin taloihin. Heidän on tarkoitus tarkistaa talot ja hakea turvaan tai ruokkia taloihin mahdollisesti jääneet lemmikkieläimet.

Sunnuntai 3.1. kello 06.52: Operaatiopäällikkö Gisle Sveen kertoi yöllä VG-lehdelle, että he ovat voineet ottaa puolustusvoimien raskasta kalustoa mukaan pelastustöihin. Kaluston avulla pelastajia voidaan viedä turvallisesti pidemmälle vyörymäalueelle. Pelastustoimet ovat olleet käynnissä koko yön.

Video: Norjan maanvyöryalueelta löydettiin lauantaina kolme kuolonuhria.

Norjan maanvyöryalueelta löydetty kolme kuolonuhria - seitsemän ihmistä kateissa 1:54

23.48 Norjassa koirapartio löysi lauantaina kolme maanvyöryn alle jääneistä ihmisistä kuolleina. Poliisi ei tuoreeltaan kertonut uhrien ikiä tai sukupuolia. Ensimmäinen uhreista löydettiin iltapäivällä, toinen alkuillasta ja kolmas myöhään illalla Suomen aikaa.

20.04 Norjassa pelastajat ovat löytäneet kolmannen kuolonuhrin keskiviikkoisen maanvyöryn jäljiltä. Aiemmat uhrit löydettiin eilen ja aiemmin tänään.

15.57 Kadonneiden etsintäaluetta on tänään laajennettu, kertovat viranomaiset Nrk:n uutisessa.

15.37 Maanvyöryalueelta on löytynyt toinen kuolonuhri, kertoo Nrk. Kahdeksan ihmistä on yhä kateissa.

14.44 Mahdollisten eloonjääneiden etsinnät jatkuvat yhä ja mukana on myös useita koirapartioita.

11.27 Norjan yleisradio koosti tiedot kadonneista. Katso täältä tarkemmat yksityiskohdat.

10.17 Norjan poliisi korostaa, että pelastustöitä tehdään vaarallisella alueella ja pelastushenkilökunnan turvallisuutta on seurattava jatkuvasti. Näin pahaa maanvyörymää ei Norjassa ole nähty vuoden 1893 jälkeen, poliisi muistuttaa.

10.11 Alueella on yhä useita pelastuslaitoksen ja poliisin etsintäpartioita.

10.07 Norjan poliisi kertoo tiedotustilaisuudessa, että työtä jatketaan yhä pelastusoperaationa ja mahdollisia selviytyjiä etsitään yhä.

09.44 Etsinnässä avustanut ruotsalainen pelastuspartio on palannut Ruotsiin, kertovat ruotsalaisviranomaiset.

09.35 Valtatie 120 Gjerdrumista Nannestadiin on jälleen avattu liikenteelle, kertoo Norjan poliisi. Tie on yksi alueen tärkeimmistä valtatieväylistä ja se on ollut suljettuna keskiviikosta lähtien.

07.27 Norjan poliisi kertoo pitävänsä tiedotustilaisuuden tänään aamupäivällä.

06.42Poliisin mukaan yhdeksän ihmistä on yhä kateissa. Uutistoimistojen mukaan kadonneiden joukossa on kaksi lasta, parivuotias ja teini-ikäinen.

Lauantai 2.1. Kello 05.53: Mahdollisten maanvyöryn uhrien etsinnät jatkuvat lauantaina jo neljättä päivää. 

Pelastustyöntekijät poistuivat vyöryalueelta yön laskeutuessa, sillä etsintöjen jatkamista pimeässä pidettiin liian vaarallisena. Etsintöjä on määrä jatkaa jälleen aamulla.

22.45: Ruotsin hovi on julkaissut sosiaalisessa mediassa sähkeen, jonka kuningas Kaarle Kustaa on lähettänyt Norjan kuninkaalle Haraldille.

Kaarle Kustaa otti viestissään osaa Norjan maanvyöryn uhrien omaisten ja koko Norjan kansan suruun.

– Kuningatar ja minä haluamme ilmaista syvän osanottomme Gjerdrumissa tapahtuneen maanvyöryn vuoksi. Ajatuksemme ovat perheiden ja norjalaisten luona, kuningas viestitti.

22.04: Kadonneiden jalkaisin tehdyt etsinnät on Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan jouduttu lopettamaan pimeän tultua. Yöllä mahdollisia eloon jääneitä etsitään kuitenkin vielä lennokkien ja lämpökameroiden avulla. Kadoksissa on yhä 9 ihmistä. Varsinaiset etsinnät jatkuvat aamulla valoisan tultua.

17.05: Norjan maanvyöryalueelta on tänään löydetty yksi kuolonuhri, kertoi poliisin edustaja Roy Alkvist tiedotustilaisuudessa. Kateissa on edelleen yhdeksän ihmistä, joiden etsinnät jatkuvat.

Alkvist ei halunnut kertoa vainajan sukupuolta tai ikää, koska omaisille ei ollut asiasta vielä kerrottu.

Alueelta on evakuoitu ainakin satoja ihmisiä, mutta evakuointitarpeessa olevia ihmisiä arvioitiin tuoreeltaan olevan pitkälti toistatuhatta. 

15.03: Etsintäoperaatioon osallistujat käyttävät apunaan koulutettuja koiria.

Norjalaislehti VG kirjoittaa, että koirat on varustettu kameroilla, jotta etsintään osallistujat voivat seurata heidän liikkeitään. 

Koirat on koulutettu löytämään sekä elävät että kuolleet. Koiranohjaajien ryhmänjohtaja ei voinut kertoa VG:lle, mitä he olivat tähän saakka kameran kautta nähneet. 

13.41: Ensimmäiset kadonneita etsivät on päästetty vyörymäalueelle Norjassa. Asiasta kertoo NRK:n mukaan Roy Alkvist poliisista. NRK:n mukaan tähän mennessä ei ole tehty löytöjä. Alkvistin mukaan toivoa henkiinjääneistä on. 

10.44: VG:n mukaan alueelle on tarkoitus lähettää pelastukseen erikoistuneita ruotsalaisjoukkoja.

Kadoksissa on vielä ainakin kymmenen ihmistä. 

10.28: Vyöryalueelle on tarkoitus mennä tänään jalkaisin, kertoo pelastusoperaation johdossa toimiva Ketil Lundin norjalaislehti VG:lle

Lundinin mukaan siihen valmistaudutaan. Tarkoitus on mennä päivänvalon aikaan vyörymän turvallisimmasta kohdasta niille alueille, joilta todennäköisemmin selviytyjiä voisi löytyä. 

Tähän asti pelastusryhmät ovat välttäneet menemistä vyöryalueelle, sillä sitä on pidetty liian vaarallisena. Etsintöjä on hoidettu ilmateitse. 

10.03: MTV Uutiset Live koosti tuoreimmat tiedot Norjan maanvyörymästä ja pelastusoperaatiosta. Katso video alta.

8.41: Poliisi kertoi uudenvuodenpäivän aamuna uutistoimisto TT:lle uskovansa, että kadonneista, moni on kuollut. Kadonneita on ainakin kymmenen. (STT)

Perjantai 1.1.2020 klo 8.13: Kymmenen ihmistä on yhä kateissa Norjan Gjedrumissa keskiviikkona sattuneen maanvyöryn vuoksi.

Etsinnät jatkuvat edelleen.

– Ymmärrämme, että tämä ei näytä kovin hyvältä, mutta tämä on edelleen pelastusoperaatio. Emme etsi kuolleita, operaation johtaja Harald Wisløff kertoo yleisradioyhtiö NRK:lle.

14.47: Maanvyöryn syynä on ollut mitä luultavammin "geelimäinen savi", kertoo geologian tutkimuslaitoksen johtava asiantuntija Heini Reijonen MTV:lle.

14.33: Paikallisen pelastuslaitoksen johtaja Morten Thoresen kertoi, että pahiten vaurioituneet talot ovat siirtyneet jopa 400 metriä.

–  Kadonneet saattavat olla näissä rakennuksissa, Thoresen sanoi.

14.27: Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi maanvyörystä norjaksi ja totesi, että kyseessä on suuri tragedia.

–  Suomi tuntee suurta myötätuntoa kaikkia kohtaan, jotka elävät epätietoisuudessa läheistensä kohtalosta, jotka ovat loukkaantuneet tai menettäneet kotinsa. Ajatuksemme ovat teidän kanssanne, Marin kirjoitti.

12.35:  Suomi on valmis auttamaan Norjaa, kertoo sisäministeri Maria Ohisalo Twitterissä.

– Olemme valmiita auttamaan, jos Norja apua pyytää. Olosuhteet paikalla ovat vaativat ja tekevät pelastustehtävästä vaikean, Ohisalo kirjoittaa.

9.33:  Raunioista pelastettiin yön aikana 10-vuotias dalmatiankoira Zajka, jonka omistajat eivät saaneet koiraansa mukaansa, kun heidät evakuoitiin helikopterilla

9.29: Aamun valjetessa norjastta on varauduttu tehostamaan pelastustöitä entisestään. Etsinnät ovat jatkuneet koko yön, mutta kateissa oli edelleen kymmenkunta ihmistä. Aluetta on yön aikana kartoitettu helikopterin ja lennokkien avulla.

06.23: Norjan uutistoimisto NTB:n mukaan aluetta on yön aikana kartoitettu helikopterin ja lennokkien avulla. Pelastajien mukaan vyörymäalueelle ei voi toistaiseksi mennä. Poliisi on harkinnut etsintäkoirien lähettämistä alueelle.

Torstai 31.12. Kello 06.20: Pelastustyöntekijät eivät ole yön aikana löytäneet keskiviikon maanvyöryn jäljiltä kadonneiksi kerrottuja ihmisiä. Kymmenkunta ihmistä on edelleen kateissa.

20.29: Nrk kertoo, että maanvyöryn jäjiltä on tällä hetkellä kateissa vielä 11 ihmistä.

20.10: Norjalaislehti Verdens Gangin mukaan poliisi on saanut soittoja ihmisiltä, jotka ovat jumissa raunioissa ja tarvitsevat apua. Asiasta kertoo STT. Muun muassa Norjan kuningas Harald on esittänyt surunvalittelunsa onnettomuuden vuoksi.

20.04: Ruotsi lähettää pelastustyöntekijöitä Norjaan auttamaan Gjerdrumin maanvyöryn uhreja, kertoo Aftonbladet. Maanvyöryn jäljiltä kateissa on yhä 12 ihmistä. Joukossa on myös lapsia.

16.15: Evakuoituja on nyt kaikkiaan noin 700, kertoo Nrk.

15.13: Evakuoituja on kaikkiaan 500.

15.10: Kadonneiden määrä on tippunut 21 henkilöön. Viranomaisten etsimät ihmiset ovat alueelta, joka kärsi pahiten maanvyörystä. 

14.03: Poliisi etsii 26 ihmistä, joita ei ole vielä tavoitettu maanvyörymän jälkeen, kertoo norjalaislehti VG. Aiemmin poliisi kertoi, ettei ihmisiä olisi kateissa. 

Poliisi kertoo VG:lle, että kadonneet voivat olla vuorella, evakuoituneena tai maanvyörymän sisällä.

VG:n mukaan loukkaantuneita on kymmenen, joista yksi vakavasti. Vakavasti loukkaantunut on lähetetty sairaalaan.

12.46: Poliisi korjaa: Useita ihmisiä ei ole kateissa niin kuin aiemmin kertoivat. 

12.31: Ainakin yksi ihminen on loukkaantunut vakavasti maanvyöryssä, kertoo VG-lehti. Yhteensä loukkaantuneita on poliisin mukaan yhdeksän.

11.37: Pelastusviranomaisten mukaan toistaiseksi kenenkään ei tiedetä kuolleen, mutta tilanteesta ei ole vielä täyttä kokonaiskuvaa. Kaikkia alueen taloja ei ole vielä päästy tutkimaan. Yli 600 kotitaloutta alueella on ilman sähköä.

11.35: Poliisi kertoo NRK:lle, että ainakin yhdeksän ihmistä on loukkaantunut maanvyöryssä.

Viranomaiset vahvistavat medialle, että useita ihmisiä on loukkaantunut ja heitä on kuljetettu sairaalahoitoon Osloon. Oslon yliopistollinen sairaala ja Akershusin yliopistollinen on asetettu tapahtuneen vuoksi valmiustilaan.

Paikalla on paljon viranomaisia, pelastushenkilökuntaa, ambulansseja, helikoptereita ja vapaaehtoisia pelastajia. Poliisin operaatiopäällikkö Kjetil Ringseth kuvailee NRK:lle maanvyöryä vakavaksi luonnononnettomuudeksi.

– Vyöryalueella on paljon taloja, mutta emme tiedä kuinka monta, hän sanoo.

– Tilanne on vakava. Meillä on hyvät resurssit paikan päällä. Yritämme saada kokonaiskuvaa vahinkojen laajuudesta ja työskentelemme evakuointien parissa.

Lue myös:

    Uusimmat