Norjan hiihtotähden raju alamäki – oli vasta maailman paras

Tiril Udnes Weng voitti viime kaudella maastohiihdon naisten maailmancupin kokonaiskilpailun. Sen jälkeen norjalaistähti on ajautunut rankkaan alamäkeen. Mitä on tapahtunut?

Viime sesongilla Weng ylsi palkintokorokkeelle henkilökohtaisissa maailmancup-osakilpailuissa yhdeksän kertaa. Maailmancupin kokonaiskilpailun voitto irtosi 162 pisteen erolla ennen toiseksi sijoittunutta Yhdysvaltain Jessie Digginsiä.

Leikkaus tähän kauteen: 27-vuotias Weng on osallistunut ylipäätään vain kolmeentoista kolmestakymmenestäkolmesta maailmancup-kilpailusta. Henkilökohtaisia maailmancupin palkintokorokesijoituksia on tasan nolla. Sijoitus kokonaiscupissa on 38:s.

"Joka kerta isku vasten kasvoja"

VG raportoi Wengin tehneen viime kauden jälkeen uuteen sesonkiin valmistautuessaan muun muassa kaksi matkaa Itävaltaan ja yhden Norjan Huippuvuorille. Hän muutti Lillehammerista vuoden 2025 MM-kisakaupunki Trondheimiin.

Elämä hymyili Wengille ja hän eli huippukauden tuomassa euforiassa. Harjoitukset kesän alussa sujuivat vielä hyvin.

– Tunsin itseni vahvemmaksi kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Syksyllä kuitenkin synkkeni. Treeneissä oli heittelyä, mutta huonoja harjoituksia tuli enemmän kuin onnistuneita. Hyvät harjoituskerrat saivat silti Wengin mukaan unohtamaan takunneet vastaavat. Hän myös voitti Toppidrettsveka-rullahiihtotapahtuman.

Sitten iski korona. Muiden alettua hiihtää Weng kärsi eri otteisiin kuumeesta.

– Se oli kauhean turhauttavaa. Minusta tuli epävarma. Joka kerta se on kuin isku vasten kasvoja, ja niitä on tullut minulle aika monta viimeisten kuuden kuukauden aikana.

Wengin usko ja itseluottamus ovat olleet koetuksella. Takaiskuista on ollut kova rasti nousta.

– Vaikeita päiviä on riittänyt.

Weng kuitenkin kokee olevansa nyt kunnossa. Keho on alkanut toimia, ja mieliala sekä hyvinvointi ovat kohentuneet.

24:s

Weng kisasi eilen tiistaina ensimmäistä kertaa lähes kuukauteen. Hän sijoittui Norjan Drammenissa perinteisen sprintissä 24:nneksi.

Weng on voittanut kaksi maailmanmestaruutta viesteistä (2021 ja 2023). Hänellä on lisäksi parisprintistä MM-hopea 2023.