Naisten 50 kilometrin kisasta kova sanasota – norjalaistähti täräyttää: "Ei ole tasa-arvoista"

Naiset hiihtivät ensimmäisen kerran maailmancupissa 50 kilometriä viikonloppuna Oslon Holmenkollenilla. Pitkä matka on herättänyt urheilijoissa vahvoja reaktioita puolesta ja vastaan.

Norjalaishiihtäjä Heidi Weng haukkuu 50 kilometrin kisat suorasanaisesti.

– Me naiset hiihdämme 50 kilometriä puoli tuntia hitaammin kuin miehet. Se ei ole tasa-arvoista. Pitää tarkastella kisaan käytettyä aikaa eikä matkaa, Weng puhisee VG:lle.

Weng oli sunnuntaina 50 kilometrin kisassa 11:s, ja eroa kärkeen kertyi reilut kaksi minuuttia ja 40 sekuntia. "Kollenin" kisan kolmas, USA:n Jessie Diggins, on Wengin kanssa täysin eri linjoilla.

– Oli mahtavaa kisata 50 kilometrillä. Olen unelmoinut tästä koko ikäni. Meillä on viimein tasa-arvoa sukupuolten välillä, Diggins iloitsi ensimmäisen 50 kilometrin maailmancupkisan jälkeen Dagbladetille.

Digginsin mukaan entinen järjestely, joissa naiset hiihtivät miehiä lyhyempiä matkoja ovat naisten vähättelyä ja loukkaus naisia kohtaan. Weng ei sulata tätä.

– Olen täysin päinvastaista mieltä, enkä ota asiaa loukkauksena. Miehet ovat fyysisesti naisia vahvempia. Pystymme kyllä hiihtämään (samat matkat), se ei ole ongelma, Weng toteaa.

Historian ensimmäiseen naisten 50 kilometrin maailmancupkisaan osallistui vain 32 hiihtäjää, kun 50 parasta olisi saanut maailmancupin pisteitä. Toki kisan ajankohta vain viikko MM-kisojen 30 kilometrin hiihdon jälkeen karkotti lähtöviivalta ison osan hiihtäjiä.

Pääsääntöisesti viestit 50 kilometrin kisan osalta ovat olleet positiivisia naisurheilijoiden suunnalta, vaikka matka on raaka. Suomen Rebecca Immonen oli maalissa 31:s, eikä hän kyennyt siirtymään maalialueelta eteenpäin omin jaloin, vaan Suomen joukkueen taustahenkilö nosti hänet pystyyn ja talutti eteenpäin. Immonen oli silti iloinen, kun norjalaislehti haastatteli häntä.

– Oli mahtavaa. Nyt pitää syödä ja nukkua. Haluan harjoitella ja kehittyä, että voin tulla tänne uudestaan, Immonen sanoi Dagbladetille.


Lue myös:

    Uusimmat