Norjalaiselle 14 vuotta vankeutta Venäjällä – aikoo anoa Putinilta armahdusta

Norjalainen vakoilusta syytetty ex-rajavartija Frode Berg ei valita Venäjällä tänään saamastaan 14 vuoden vankeustuomiosta. Sen sijaan hän aikoo anoa armahdusta presidentti Vladimir Putinilta, kunhan tuomio on reilun viikon kuluttua lainvoimainen.

Bergin venäläisen asianajajan Ilja Novikovin mukaan nyt ovat vuorossa diplomaattiset toimet, jotta hänen päämiehensä pääsisi palaamaan Norjaan.

Kirkkoniemellä rajavartijana toiminut Berg yritti syytteen mukaan ostaa ydinsukellusveneitä koskevia salaisia asiakirjoja Moskovassa vuonna 2017. Kun Venäjän turvallisuuspalvelu FSB otti Bergin kiinni, hänellä oli 3  000 euroa käteistä.

Berg on asianajajansa mukaan myöntänyt olleensa yhteyksissä Norjan tiedustelupalveluun ja vieneensä rahaa Moskovaan. Hän ei kuitenkaan ollut tiennyt, että kyseessä olisi vakoilu.

63-vuotias Berg on ollut tutkintavankeudessa Venäjällä yli vuoden.

Putin tapasi Pietarissa viime viikolla Norjan pääministerin Erna Solbergin, joka otti Bergin tapauksen esille. Putin ei tuolloin torjunut armahduksen mahdollisuutta, mutta korosti, ettei ketään voi armahtaa ennen tuomion langettamista.

–  On hyvä merkki, että Putin mainitsi tapauksen ja on siitä tietoinen, asianajaja Novikov sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat