Pääekonomistilta tyly arvio säästöistä: "Puolueet pitävät äänestäjää tyhmänä"

Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan puolueiden esittämät säästötavoitteet näyttävät siltä, että poliitikot pitävät äänestäjää pilkkanaan. 

-Kaikki puolueet ovat selvästi valmistautumassa vaaleihin, eivätkä kerro karua totuutta säästötarpeista. He luulevat äänestäjiä niin tyhmiksi, että nämä eivät ymmärrä valtiovarainministeriön viimeistä laskelmaa 10 miljardin euron kestävyysvajeesta. 

Kangasharjun mukaan erityisesti indeksikorotuksista säästäminen on nykyisessä tilanteessa täyttä silmänlumetta. Sekä keskusta että SDP ovat esittäneet säästöjä indeksikorotuksista. 

-Indeksit sidotaan inflaatioon tai palkkakehitykseen, jotka tulevat olemaan nollatasoa. Niistä ei saada säästettyä juuri mitään.  

Kangasharju pitää erityisen pahana iskuna taloudelle demarien esittämiä veronkorotuksia. 

-Suomen kokonaisveroprosentti on toiseksi korkein maailmassa Pohjois-Korean jälkeen. Kiristäminen ei tuo enää valtiolle tuloja, vaan vähentää niitä. Tässä ei ole ekonomisteja kuunneltu yhtään. 

Ainoana hyvänä puolena Kangasharju pitää sitä, että ajatus palkkamaltista on sisäistetty eri puolilla poliittista kenttää.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja