Mainos

Nordea tuo markkinoille Suomen ensimmäisen vihreän asuntolainan – Tuhansien eurojen etu kannustaa ympäristöystävällisyyteen

1:56

Nordea tuo huomenna tiistaina markkinoille Suomen ensimmäisen vihreän asuntolainan. Vihreän asuntolainen voi saada, jos on ostamassa energiatehokasta kotia tai asuu sellaisessa.

JM Suomi rakentaa Helsingin Pasilaan parhaillaan joutsenmerkillä varustettua taloa, joka täyttää vihreän lainan kriteerit.

– Rakennus on energialuokkaa A ja se on 20 prosenttia parempi kuin mikä määräystaso Suomessa on. Energiatehokkuus on huomioitu muun muassa vaipan eristävyydessä, lämmön talteenotossa ja materiaalivalinnoissa, sillä materiaalipäästöjä ei ole, toimitusjohtaja Markus Heino kertoo. 

Taloudellista hyötyä asuntolainasta

Asuminen aiheuttaa noin 30 prosenttia suomalaisten kotitalouksien kasvihuonepäästöistä. Vihreä asuntolaina on yksi tapa pyrkiä ohjaamaan asunnonostajia vastuullisempiin valintoihin.

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Millerin mukaan vihreän lainan ottajilta ei peritä järjestelypalkkiota ja korkosuoja on halvempi.

– 200 000 euron lainassa puhutaan muutamasta tuhannesta eurosta, jonka päälle tulee mahdollisen koronnousun korkosuojan tuoma hyöty.

Myös muilla pankeilla kiinnostusta

Vihreiden lainojen tarjoaminen on pankeille kannattavaa, sillä pankit saavat niihin halvempaa rahoitusta. Finanssialan johtava asiantuntija Elina Erkkilä uskoo, että vihreä asuntolaina laajenee pian myös muihin pankkeihin.

– Suomalaiset pankit ovat laajasti kiinnostuneita tästä tuotteesta, jotta saadaan kestävää kehitystä ja yhteiskuntaa kohti vähähiilisyyttä sekä kannustimia kotitalouksille hankkia näitä lainoja. 

Vihreitä asuntolainoja on jo ollut jonkin aikaa tarjolla Ruotsissa.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja