Mainos

Nordea lahjoittaa taideaarteensa säätiölle

Nordea lahjoittaa taidekokoelmansa ydinosan perustettavalle säätiölle. Lahjoituksessa on kansallisesti merkittäviä taideteoksia.

Pankki katsoo, että kyseiset teokset ovat suomalaista kansallisomaisuutta ja Nordeassa toivotaan, että lahjoitus mahdollistaa teosten asettamisen myöhemmin laajemmin yleisön nähtäville.

Nordean taidekokoelma on Suomen laajin yksityinen kokoelma. Tarkoituksena on nyt perustaa säätiö, jolle Nordea lahjoittaa noin 490 teoksen ydinosan kokoelmastaan. Säätiön hallitukseen on nimitetty vuorineuvos Gustav Serlachius, ylijohtaja Kalevi Kivistö, rehtori Aino Sallinen sekä Nordean hallituksen puheenjohtaja, ministeri Vesa Vainio ja Nordea Pankin varatoimitusjohtaja Jarmo Laiho.

- Pankin taidekokoelma on laajimpia ja tasokkaimpia taiteen kokoelmia maassamme, se on laadullisesti verrattavissa taidemuseoiden kokoelmiin. Suomen taiteen historiasta se antaa varsin kattavan kokonaiskuvan. Vanhan suomalaisen taiteen joukossa on monia kansallisesti merkittäviä taideteoksia, Helmiriitta Sariola Ateneumin Taidemuseosta toteaa.

Kokoelman 490 teoksen ydinosan joukossa on edustettuna suurin osa ns. kultakauden taitelijoista sekä lisäksi modernin taiteen edustajia. Esimerkkeinä taiteilijanimistä voidaan mainita veljekset von Wright, Hjalmar Munsterhjelm, Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, Wäinö Aaltonen, Tapio Wirkkala ja Timo Sarpaneva, joilta kaikilta kokoelmassa on useita teoksia.

- Taidesäätiön perustaminen antaa mahdollisuuden teosten aiempaa aktiivisempaan lainaamiseen eri näyttelyihin sekä kenties tulevaisuudessa omien näyttelyiden järjestämiseen. Nämä teokset ovat henkisesti suomalaista kansallisomaisuutta ja säätiön tarkoituksena on tukea suomalaista taidetta sekä taidehistorian tutkimusta, ministeri Vesa Vainio korostaa.

Lahjoituksen arvoksi on laskettu 5 miljoonaa euroa, mutta käytännössä teosten luonteesta johtuen arvoa on vaikea määritellä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.