Mainos

Nomadi-tuotanto sai tanssitaiteen valtionpalkinnon

Neljän tanssitaiteilijan perustama Nomadi-tuotanto sai tämän vuoden tanssitaiteen valtionpalkinnon. Tunnustuksella valtion tanssitaidetoimikunta palkitsi kiinnostavaa ja monipuolista suomalaista nykytanssia. Alpo Aaltokoski, Jyrki Karttunen, Arja Raatikainen ja Katri Soini perustivat Nomadi-tuotannon vuonna 1995. Kulttuuriministeri Suvi Lindén luovutti tunnustuksen, 75 000 markkaa, palkituille tänään Säätytalossa Helsingissä.

Aaltokoski, Karttunen, Raatikainen ja Soini

Nomaditanssi

edustavat suomalaisen nykytanssin ehdotonta ja myös kansainvälisesti tunnustettua kärkeä, mainitaan palkinnon myöntämisperusteissa. Nomadi-tuotannon tanssijat vaikuttavat kaikilla tanssitaiteen alueilla: esiintyjinä, koreografeina, opettajina ja organisaattoreina. Nomadi-tuotannon tavoitteena on ollut luoda edellytyksiä ryhmän jäsenten valmistamille tai esittämille taideteoksille. Ryhmän koreografit toteuttavat teoksissaan kukin omaa taiteellista näkemystään. He muodostavat taidokkaan moni-ilmeisen ensemblen tanssiessaan toistensa teoksissa.

Tällainen itsenäisen ja toisaalta yhteisen taiteellisen työskentelyn rinnakkaisuus kertoo uudesta toimintakulttuurista tanssin freelancekentällä, havainnoi tanssitaidetoimikunta. Nomadi-tuotannon ohjelmistossa on parikymmentä teosta aina lyhyistä sooloista kokoillan ryhmäteoksiin. Niitä on nähty eri puolilla Suomea sekä ulkomailla mm. syksyn aikana Kööpenhaminassa, Tallinnassa, Gdanskissa ja Almadassa Portugalissa.

Useat teokset ovat saaneet kiitosta kuten Arja Raatikaisen Kommentteja, Alpo Aaltokosken Sykli, Jyrki Karttusen Digital duende ja Katri Soinin Viilto. Teokset ovat lähtökohdiltaan ja toteutustavoiltaan erilaisia. Yhteisinä piirteinä taidetoimikunta näkee niissä mm. inhimillisen mittakaavan sekä nykypäivän tarkastelun ja huumorin. Nämä kaikki ovat seikkoja, jotka avaavat nykytanssia taidemuotona myös uudelle yleisölle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja