Nokian myymä HERE saamassa merkittäviä uusia osakkaita?

Verkkokauppa- ja pilvipalvelujätti Amazon harkitsee sijoitusta Nokian entiseen HERE-karttayksikköön, jonka Nokia myi saksalaisille autonvalmistajille viime vuonna.

Asiasta on raportoinut uutistoimisto Reuters nimettömiin lähteisiin perustuen.

Amazonin mahdollinen tulo osakkaaksi HEREen kytkeytyisi samalla myös sopimukseen sen tarjoamien pilvialustapalvelujen käytöstä jatkossa karttapalveluyhtiön toiminnan osana.

Verkkokauppatoiminnan ohella Amazonin toinen miljardiluokan liiketoiminta Amazon Web Services tarjoaa erilaisia pilvilaskennan ja -tallennuksen palveluja. HERE on raportoidusti käynyt keskusteluja myös muiden kuin Amazonin kanssa pilvipalvelujen tarjoamisesta.

HEREn osti viime vuonna Audin, BMW:n sekä Daimlerin eli Mercedes-Benzin muodostama kolmen saksalaisen premium-autonvalmistajan konsortio yli 2,5 miljardilla eurolla. Tarkoituksena oli ottaa mukaan mahdollisesti muitakin kumppaneita. Nyt Reuters raportoi Amazonin ohella myös autonvalmistajista Renaultin ja Fordin osoittaneen kiinnostusta liittyä HEREn omistajajoukkoon.

Lisäksi autoalan alihankkijoista saksalainen Continental voisi olla tulossa mukaan. Continental hankki itsesuomalaiselta Elektrobitilta sen Automotive-liiketoiminnan 600 miljoonalla eurolla viime vuonna. Continental suostui myös kommentoimaan tietoja Reutersille ja kertoi päätöksen HERE-osakkaaksi lähdöstä tapahtuvan tulevien muutaman kuukauden aikana.

Autonvalmistajat ostivat HEREn, koska kartta-aineistolla ja siihen liittyvillä palveluilla on ratkaiseva merkitys jatkossa autojen muuttuessa älykkäämmiksi ja lopulta todennäköisesti itseohjautuviksi robottiautoiksi.

Uusien kumppaneiden tulo HEREn osaksi auttaisi jakamaan kehitystyössä syntyviä kuluja suuremman joukon kesken sekä mahdollistaisi kartta-aineiston pohjatiedon keräämisen suuremmasta määrästä lähdeaineistoa useampien eri valmistajien autoista.

Lue myös:

    Uusimmat