Mainos

Nokia saattaa ostaa itsensä isommaksi verkkoyhtiöksi

Mitä Nokia tekee 5,44 miljardilla eurolla, jotka se saa puhelinliiketoiminnan myynnistä Microsoftille? Talouslehti Wall Street Journal Wall Street Journalin mukaan Nokian sisäisessä harkinnassa on, että yhtiö ostaisi ranskalaisen verkkoyhtiö Alcatel-Lucentin.

Ranskalaisen talouslehti Les Echos'n mukaan yhtiöt ovat jo aiemmin muutamaan otteeseen keskustelleet lähentymisestä.

Alcatel-Lucentin ostamista puoltaisi ainakin se, että ranskalaisyhtiöllä on Nokian verkkoyhtiö NSN:ää selvästi vahvempi asema tärkeillä Yhdysvaltojen markkinoilla. Yhdessä yhtiöt lähestyisivät kooltaan maailman verkkomarkkinoiden ylivoimaisesti suurinta toimijaa, ruotsalaista Ericssonia ja ohittaisivat kiinalaisen Huawein.

Pohjola Pankin analyytikko Hannu Rauhalan mukaan verkkomarkkinoilla on odotettu muutoksia. Myös operaattoripuolella, eli asiakkaiden joukossa on tapahtunut keskittymistä.

- Kaksi kolme vuotta on puhuttu, että viidestä suuresta (verkkoyhtiöstä) yksi on liikaa. Odotus on ollut, että yksi tuosta vielä poistuu, Rauhala sanoi.

Kolmen eurooppalaisyhtiön ohella verkkomarkkinoiden suuret toimijat ovat kiinalaiset Huawei ja ZTE.

Markkinaosuuksien vertailu on verkkomarkkinoilla hankalaa, sillä teknologioita on monia erilaisia. Pankkiiriliike Morgan Stanleyn arvio on, että NSN ja Alcatel-Lucent saisivat yhdessä 45 prosenttia Yhdysvaltojen markkinoista. Ericsson hallitsee siellä puolikasta.

Alcatel-Lucent on selvästi pienempi kuin Ericsson, mutta sillä on omat vahvat alueensa. Nokiaa voisivat kiinnostaa erityisesti langattomat verkot, joihin NSN on nykyään keskittynyt.

- Tässä vaiheessa emme tiedä minkälainen kauppa on kyseessä. Ostaisiko Nokia koko Alcatel-Lucentin vai osan, Rauhala pohtii.

Saneeraus käynnissä

Alcatel-Lucent on ollut ostospekulaatioiden kohteena pitkään ja huhut ovat sinkauttaneet yhtiön pörssikurssin yli 130 prosentin nousuun tänä vuonna. Yhtiö on ollut tappiollinen siitä lähtien, kun se vuonna 2006 muodostettiin yhdistämällä ranskalainen Alcatel ja puhelinyhtiö AT&T:n entinen laiteyksikkö Lucent. Yhtiö aloitti tänä kesänä saneerausohjelman ja pyrkii karsimaan kannattamattomia tuotteita ja kulujaan miljardilla eurolla.

Spekulaatio NSN:n tulevista siirroista kiihtyi, kun Nokia kesällä osti Siemensin ulos verkkoyhtiöstä. Lisävauhtia tuli, kun Microsoft-kauppa julkistettiin syyskuun alussa.

Les Echos -lehden mukaan Ranskan valtion osuus Alcatel-Lucentista saattaa aiheuttaa ongelmia. Ranska omistaa yhtiöstä 3,6 prosenttia.

- Nokian johdossa pelättäneen Ranskan valtion puuttumista mahdollisiin saneeraustoimiin, lehti kirjoittaa.

Wall Street Journalin mukaan Ranskan hallituksessa suhtaudutaan kuitenkin Nokian ja Alcatelin yhdistymiseen myötämielisesti.

Ei nopeita liikkeitä

Tässä vaiheessa mahdollinen kauppa on vielä monen mutkan takana. Nokia ei ole vielä saanut sen paremmin yhtiökokouksensa kuin kilpailuviranomaisten hyväksyntää Microsoft-kaupalle, eikä yhtiö ole vielä saanut uutta toimitusjohtajaa Stephen Elopin tilalle.

Seuraavia siirtoja voidaan odottaa vasta marraskuun jälkeen, kun ylimääräinen yhtiökokous on pidetty.

Alcatelin ja Nokian edustajat eivät tänään kommentoineet uutista.

(MTV3 – STT – Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.