Mainos

Nokia olisi voinut valita toisenlaisen strategian - kuka tietää oikean vastauksen?

Entisen Nokia-johtajan Anssi Vanjoen ajatukset saavat pientä kannatusta. Nordea Pankin analyytikon Sami Sarkamiehen mielestä matkapuhelinvalmistaja Nokia olisi voinut edetä myös toisenlaisella tavalla, kun yhtiö päätti strategiauudistuksesta.

Nokia ilmoitti alkuvuodesta, että se ryhtyy laajamittaiseen yhteistyöhön Microsoftin kanssa. Nokian entinen johtaja Anssi Vanjoki pitää Nokian liittoutumista Microsofin kanssa kuitenkin tarpeettomana muutoksena.

Sarkamiehen mielestä Nokia olisi voinut ainakin lykätä liittoutumispäätöksiä myöhempään ajankohtaan. Analyytikon mielestä yhtiöllä olisi ollut tällöinkin vahva neuvotteluasema Microsoftin ja Googlen suuntaan.

– Nokia olisi voinut katsoa pidempään, miten tilanne kehittyy. Maailma on muuttunut helmikuunkin jälkeen nopeasti. Nokia olisi voinut ryhtyä tekemään puhelimia eri alustoille Android mukaan lukien - aivan kuten esimerkiksi Samsung tekee tällä hetkellä, Sarkamies kertoo MTV3 Uutisille.

Samsung käyttää puhelinalustoinaan muun muassa Androidia, Windowsia sekä yhtiön omaa käyttöjärjestelmää Badaa.

– Nokia valitsi korkeamman riskin strategian ja päätti laittaa kaiken yhden kortin varaan. Se joko onnistuu strategiassaan tai epäonnistuu. Monen käyttöjärjestelmän mallilla riski epäonnistua olisi ollut nykyistä pienempi.

Vanjoki kertoi tänään MTV3 Uutisten Torstaikabinetissa, että hän olisi jatkanut Nokian omien käyttöjärjestelmien Symbianin ja Meegon kehittämistä.

Sarkamies muistuttaa kuitenkin maailman muuttumisesta ja siitä, että Nokia voi hyvin onnistua riskipitoisessa strategiamuutoksessaan.

– Kukaan ei voi vielä kuitenkaan tietää oikeata vastausta tähän kysymykseen, Sarkamies toteaa.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop on kertonut, että Nokian strategiamuutos kantaa kunnolla hedelmää vasta vuoden kuluttua.

Nokian odotetaan julkistavan ensimmäiset Windows-puhelimet kahden viikon kuluttua Lontoossa.

Katso Markus Pirttijoen juttu (Seitsemän uutiset 13.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.