Niukka viljasato oli tänä vuonna samaa kokoluokkaa kuin 1960-luvulla – ruissato romahti, perunaa paremmin

Kesän viljasato on jäämässä 2000-luvun huonoimmaksi 1:53

Tämän vuoden viljasato jäi pieneksi, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Viljasato oli Luken satotutkimuksen mukaan yhtä niukka kuin vuonna 1998.

Video: Viljasadon uutisoitiin jäävän 2000-luvun heikoimmaksi jo kesällä.

Perunasato puolestaan oli yhtä suuri kuin viime vuonna.

Viljasato oli 2,7 miljardia kiloa, mikä on samaa luokkaa kuin viljasadot 1960-luvun lopulla. Silloin ohran viljely laajeni kasvavan kotieläintuotannon myötä.

Kuivuus haittasi kuluneena kesänä varsinkin Etelä-Suomen maanviljelyä. Erot satotasoissa ja sadon laadussa olivat erittäin suuret Suomen eri alueiden ja tilojen välillä.

Viljasta on maksettu tänä vuonna tavanomaista parempaa hintaa. Pieni viljasato tuo silti Luken mukaan haasteita niille vilja- ja kotieläintiloille, joiden sato menetettiin tai jäi pieneksi.

Tänä vuonna viljasato oli heikko koko Itämeren alueella.

Vehnän laatu hyvä, kauran jyvät pieniä

Kesän vaikeista olosuhteista selviytyivät parhaiten syysviljat, vanhat apilanurmet, aikaisin kylvetyt kasvustot, herne, maissi ja öljykasvit.

Kauran jyvät ovat olleet tänä vuonna normaalia pienempiä, mikä kielii tavallista heikommasta mylly- ja rehulaadusta. Vehnän laatu taas on hyvä.

Ruissato romahti viime vuoden omavaraisuuteen yltäneestä, yli 110 miljoonasta kilosta. Nyt ruista saatiin vain 41 miljoonaa kiloa.

Edellisvuosia pienempi ruissato oli odotettavissa jo vuosi sitten, kun selvisi, ettei omavaraisuuteen yltävää viljelyalaa päästy kylvämään. Ruissadolle on myös tyypillistä suuri vuosittainen vaihtelu.

Lue myös:

    Uusimmat