Sään ääri-ilmiöt kurittivat maanviljelijöitä – viljasato jäi niukaksi jo toista vuotta peräkkäin

1:56
Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat lisääntyviä ongelmia maanviljelylle myös Suomessa. Samainen puheenaihe puhutti myös vuosi sitten.

Maanviljelijöillä oli toinen heikkotasoinen satokausi peräkkäin, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Maatilojen noin 2,7 miljardin kilon viljasadosta riitti myyntiin 60 prosenttia. Sadosta pääosa meni tuotantoeläinten ruokintaan.

Viime vuoden syksy oli toinen perättäinen niukan viljasadon vuosi. Yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että vastakkaiset säätilat ovat vaikuttaneet viljasadon suuruuteen.

– Vuoden 2017 kesä ja syksy olivat sateisia, viime vuonna sää oli liian kuivaa, hän sanoo.

Rehun puute johti kotieläimistä luopumiseen

Etenkin viime vuoden kuiva kesä on näkynyt kotieläintiloilla. Monet tilat ovat joutuneet olemaan erittäin tarkkoja rehun käytön kanssa ja repimään rehua sieltä, mistä sitä saa.

Niukka rehutilanne on vaikuttanut jopa kotieläinten määrään.

– Jonkin verran tilastoista näkyy, että kotieläinten määrää on vähennetty ja tuotantoa lopetettu, eli eläimiä on jouduttu viemään teuraaksi.

Myös vienti oli vähäisintä vuosikymmeniin. Maatiloilta myydystä viljasta vietiin neljännes. Vientiin meni lähinnä kauraa ja ohraa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja