Mainos

Nikotiinikorvaustuotteet luultua tehottomampia

Lähes joka kolmas nikotiinikorvaustuotteiden käyttäjä aloittaa tupakoinnin uudestaan vuosi lopettamisyrityksen jälkeen.

Nikotiinikorvaustuotteet ovat osoittautuneet tehottomammiksi kuin on luultu. Lähes joka kolmas valmisteiden käyttäjä sortuu tupakointiin vuosi lopettamisyrityksen jälkeen, kertoo BBC verkkosivuillaan.

Geneven yliopiston tutkijat pitävät aiempien tutkimusten ongelmana sitä, että ne ovat seuranneet lopettajia alle vuoden. Uudelleen aloittamisen todennäköisyys vähenee kuitenkin merkittävästi vasta sen jälkeen kun lopettamisesta on kulunut kaksi vuotta.

Tutkimus pitää nikotiinituotteita yhtenä harvoista keinoista, jotka auttavat tehokkaasti tupakkariippuvuuteen. Hoidon täytyisi kuitenkin kestää selvästi kauemmin kuin nykyiset 8-12 viikon kuurit.

- Useat hoitojaksot vuosien ajan olisivat todennäköisesti parempi vaihtoehto, arvioi tutkija Jean-Francois Etter.

Geneven yliopisto seurasi tutkimuksessaan 4800:aa aikuista. Tulokset on julkaistu Tobacco Journal -julkaisussa.

"Tuotteet silti hyviä"

Kansanterveyslaitoksen laboratorionjohtajan Antti Uutelan mielestä ei ole lainkaan huono tulos, jos vain joka kolmas jatkaa tupakointia.

- Hyviähän nämä tuotteet sitten kuitenkin ovat. On toki tärkeä havainto, että tällainen määrä jatkaa vielä vuoden jälkeen. Yleensä puolta vuotta tai vuotta on pidetty rajana, jolloin kyseessä on onnistunut lopettaminen eikä pelkkä lakko.

Uutela korostaa, että nikotiinikorvaustuotteiden ei tulisi olla ensisijainen keino tupakoinnin lopettamisessa. Jos vieroitusoireita ei juuri ole tai tupakointi on vähäistä, tuotteita ei kannata käyttää.

- Ei kannata lähteä siitä, että on pakko ostaa näitä tuotteita. Nehän ovat kalliita, ja nikotiinia niissä on kuitenkin.

Uutelan mukaan on todettu, että terveydenhuollon ammattilaisten tai tukiryhmän apua saavat onnistuvat tupakoinnin lopettamisessa paremmin kuin ne, jotka ainoastaan käyttävät korvaustuotteita. Terveydenhuolto voi olla apuna myös riippuvuuden tason arvioinnissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.