Niko Ranta-aho kertoo arjestaan Riihimäen vankilan jengiosastolla: "Aika askeettista elämää tämä on"

Niko Ranta-aho sanoo nyt katuvansa tekojaan – istuu tuomiotaan jengiosastolla Riihimäen vankilassa 0:36
Niko Ranta-aho kertoo Rikospaikan haastattelussa katuvansa. Koko haastattelussa hän kertoo päivärytmistään sellissä, miten hän tulee toimeen jengiosastolla ja mitä hän ajattelee tulevaisuudestaan.

Niko Ranta-aho istuu törkeistä huumerikoksista saamaansa 13 vuoden maksimirangaisusta tällä hetkellä Riihimäen vankilan jengiosastolla. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, vaan Katiska1-jutusta odotetaan hovioikeuden tuomiota ja Katiska2-juttu on vasta etenemässä hoviin.

Ranta-aho on ollut nyt vankilassa yhteensä kolme vuotta. Hän on lusinut poliisivankiloiden lisäksi Vantaan, Jokelan, Mikkelin ja Riihimäen vankiloissa.

Riihimäen jengiosastolle hän siirtyi muutama viikko sitten. Sellissä Ranta-aho tekee merkonomin opintoja, suunnittelee tulevaisuuttaan ja tekee töitä kirjoituskoneella.

Sellin ovet ovat lukittuina 19 tuntia vuorokaudessa, joten aikaa yksin olemiseen lukitussa huoneessa on paljon.

– Meidän osasto on täysin eristetty muusta vankilasta, eli emme tapaa muita vankilan vankeja ollenkaan. Emme saa käydä edes vankilan kuntosalilla tai palloiluhallissa, Ranta-aho kertoo Rikospaikan haastattelussa.

– Meillä on neljä tuntia päivässä sellin ovi auki. Aika askeettista elämää tämä on. 

Haluaisi kuntoutusta

Ranta-aho kritisoi sitä, miten vähän tehostetun valvonnan osaston eli jengiosaston vangeille tarjotaan kuntoutusta tai ohjelmaa.

– Meillä on minimaaliset mahdollisuudet tehdä mitään eikä meille anneta mahdollisuutta kuntouttaa itseään. Itse haluaisin päihdekuntoutukseen ja opiskella. Suomen laissa lukee, että vankia pitää kuntouttaa, mutta ei se toteudu meidän osastolla, hän kertoo. 

Ranta-aho pärjää hyvin jengiosastolla. Hän tulee toimeen muiden vankien kanssa ja on saanut istua tuomiotaan rauhassa.

– Tämä on yksi rauhallisimmista osastoista, millä olen ollut. Me treenataan yhdessä ja tehdään kimpassa ruoat. Olen tullut hyvin toimeen kaikkien kanssa.

Katso MTV Katsomosta koko Niko Ranta-ahon haastattelu, jossa hän kertoo mietteitään tuomiostaan, rikoksistaan ja tulevaisuudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat