Niko, 13, ei epäröinyt, kun hän havaitsi rattijuopon: Nappasi mieheltä avaimet ja soitti poliisin – "Tuli olo, että pitää hakea, jotta kenellekään ei käy mitään"

Oululaisen Niko Päiveröisen toiminta kerää kiitosta. 13-vuotias poika esti rattijuopon liikkeellelähdön rohkealla tempullaan.

Viime perjantaina Niko oli matkalla serkkunsa luokse yökylään, kun hän havaitsi Oulun Pateniemessä oudosti ääntelevän auton.

– Kuljettaja nytkytteli autoa ja moottorista kuului karsea ääni. Hän yritti lähteä liikkeelle pelkkä startti päällä. Katsoin tilannetta vähän aikaa ja kävin koputtamassa ikkunaan, että tarvitseeko autoa työntää, Niko kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Mies vastasi epäselvällä ja Nikon mukaan ”humalaisen” äänellä, ettei apua tarvittu. Samalla myös viinan haju leimahti autosta.

– Hän sanoi menevänsä tankille hakemaan bensaa.

Niko nappasi avaimet

Niko tajusi kyseessä olevan rattijuopon, perääntyi ja soitti hätäkeskukseen. Hätäkeskuspäivystäjä tiedusteli pojan ikää.

– Sanoin olevani 13-vuotias ja sitten kysyttiin, uskallanko hakea avaimet pois ja sanoin, että uskallan. Sitten lopetin puhelun ja kävin hakemassa avaimet, jonka jälkeen soitin uudestaan 112.

Noin kahdenkymmenen minuutin päästä poliisit saapuivat paikalle, mies puhallutettiin ja talutettiin maijan kyytiin.

”Tuli vaan sellainen olo”

Niko kertoo, että rattijuopunut henkilö vaikutti hieman pelokkaalta ja yllättyneeltä, kun hän tempaisi oven auki. Poikaa tilanne ei pelottanut.

– Tuli vaan sellainen olo, että kai ne avaimet pitää hakea, ettei hän pääse vaarantamaan liikennettä ja ettei kenellekään käy mitään.

Niko epäilee, että hänen rohkeus saattoi kummuta melkein kuusi vuotta kestäneestä nyrkkeilyharrastuksesta.

Nikon teko on aiheuttanut paljon keskustelua. Palaute on ollut ”yllättävän hyvvää”, Niko toteaa vahvalla Oulun murteella.

– Kaverit ovat puhuneet tästä ja sitten olen katsonut keskustelua ja kommentteja sosiaalisesta mediasta.

”Uskomaton teko”

Nikon isä, Timo Päiveröinen pitää poikansa toimintaa uskomattomana.

– Olihan se uskomaton teko. Aluksi avovaimon kanssa pähkäiltiin, että kaikkeen se poika tukkii nokkansa, mutta loppu hyvin ja kaikki hyvin. Ilman muuta olen ylpeä.

Isän mukaan tapaus ei ole pelottanut poikaa jälkeenpäin.

– Mitä juttelin pojan kanssa, niin hän sanoi, ettei pelottanut ollenkaan.

Poliisin tiedotteen mukaan Nikon pysäyttämä 51-vuotias oululaismies kuljetti henkilöautoa 3,5 promillen humalassa.

Tapauksesta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat. 

Lue myös:

    Uusimmat