Nikkelitehdas ei joutunut vastuuseen miljoonan simpukan kuolemasta – syytteet Kokemäenjoen nikkelivuodosta nurin

Ei näyttöä, että työntekijät olisivat toimineet törkeän huolimattomasti.

Satakunnan käräjäoikeus hylkäsi perjantaina syytteet vuonna 2014 Harjavallassa sattuneesta nikkelivuodosta. Neljää Norilsk Nickel -yhtiön esimiestehtävissä työskennellyttä miestä syytettiin ympäristön turmelemisesta.

Oikeus piti riidattomana, että tehtaalta oli päässyt prosessiliuosta jokiveteen ja edelleen Kokemäenjokeen. Vuoto aiheutti muun muassa miljoonan rauhoitetun vuollejokisimpukan kuoleman.

Oikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että miehet olisivat toimineet törkeän huolimattomasti hoitaessaan heidän vastuullaan olleita tehtäviä.

Syyttäjä vaati oikeudessa yhtiölle myös yhteisösakkoa, mutta peruutti vaatimuksensa.

Yhtiö totesi tiedotteessa pian tuomion antamisen jälkeen, että se on tehnyt suuria muutoksia vastaavan vahingon ehkäisemiseksi, kuten muuttanut lämmönvaihtimien jäähdytysvesikierron suljetuksi. Näin varmistetaan, etteivät nikkeliliuos ja jokivesi pääse kosketuksiin, yhtiö toteaa.

Lisäksi se kertoo jatkavansa seurantatutkimuksia, joilla varmistetaan simpukkapopulaation palautuminen.

Jokivedessä lähes 450-kertainen nikkelipitoisuus

Kokemäenjokeen valui vuodon takia noin 66 tonnia nikkeliä ja 1,2 tonnia kobolttia, on todennut muun muassa vuotoa tutkinut Varsinais-Suomen ely-keskus. Tehtaan ympäristöluvan mukaan nikkeliä olisi saanut päästä enintään 550 kiloa vuodessa.

Ely-keskuksen vuonna 2015 julkaiseman raportin mukaan simpukoita kuoli yhteensä jopa 4,5 miljoonaa kappaletta. Vuollejokisimpukan lisäksi kuoli pikkujärvisimpukoita, joiden kuolleisuus oli yli 60 prosenttia.

Päästön jälkeen joessa mitattiin enimmillään 8 800 mikrogrammaa nikkeliä litrassa, kun normaali arvo on 20 mikrogrammaa. Ely-keskuksen mukaan jokiveden nikkelipitoisuudet laskivat runsaan viikon kuluessa vahingosta.

Nikkelipäästö ei heti aiheuttanut näkyviä kalakuolemia.

Ely-keskus on vaatinut, että Norilsk Nickel korjaa aiheutuneet vesistö- ja luontovahingot. Asia on ollut käsittelyssä Vaasan hallinto-oikeudessa, mutta ely-keskuksen mukaan yhtiö on jo ryhtynyt vaadittuihin toimiin.

Lue myös:

    Uusimmat