Niki Laudan möläytys tärkeällä illallisella sai Mercedes-pomon kauhun valtaan – "En voinut uskoa, että hän meni sillä tavalla pilaamaan suunnitelmamme"

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff kertoo F1-legenda Niki Laudan elämäkerrassa tarinan hetkestä, jossa hän luuli tämän tuhonneen ison sponsoridiilin suorapuheisuudellaan, mutta asia kääntyikin nopeasti päälaelleen.

Lauda esitellään F1-toimittaja Maurice Hamiltonin pian suomenkielisenä käännöksenä julkaistavassa kirjassa Niki Lauda – Formulalegendan elämäkerta (Minerva kustannus) varsin suorapuheisena miehenä, joka ei juuri antanut arvoa tunteilulle tai asioiden kaunistelemiselle.

Lauda menehtyi keväällä 2019 aiemman keuhkonsiirtonsa aiheuttamiin komplikaatioihin.

Tallipäällikkö Toto Wolffista tuli yhteisinä vuosina Mercedeksellä hyvä ystävä niin ikään itävaltalaisen Laudan kanssa.

Laudalla oli myös kirjan mukaan hankaluuksia tottua rooliinsa mestaritiimi Mercedeksen pr-lähettiläänä. Hän oli yli 70 vuotta lähestyneenä veteraanina jo sivussa päivittäisestä päätöksenteosta, mutta koko silti tarvetta osallistua tiimin eteenpäin viemiseen.

– Minun piti selittää asia hänelle: ”Kuule Niki, ihmiset täällä pitävät sinua todella korkeassa arvossa. Sinusta säteilee positiivista energiaa”, Wolff kertoo kirjassa.

– Niki koki, että hänen oli oltava proaktiivinen, ja lopulta hän pääsi sinuiksi roolinsa kanssa: hän nosti tallin suorituskykyä ihan vain olemalla Niki Lauda. Sillä tavalla hän oli tallille suunnattoman tärkeä.

Laudan kärsivällisyys loppui nopeasti

Lauda oli taitava hoitamaan bisneksiään, vaikka monen ammattilaisen mielestä hän käyttäytyi kanssakäymisissään turhankin suorapuheisesti. Wolffilla tästä olemassa esimerkki, jossa tallipomo luuli Laudan munanneen täydellisesti.

Wolff oli ottanut Laudan kanssa puheeksi Kiinan Shanghaissa, että tämän olisi hyvä tulla mukaan tärkeään sponsoritapaamiseen illalla.

– Niki ei halunnut kuulla mistään sellaisesta, joten teroitin: ”Meidän täytyy mennä sinne, Niki”, Wolff muistelee.

Lauda oli kysynyt tässä kohtaa, kuinka suuresta sopimussummasta oli kyse. Wolff oli paljastanut tavoittelevansa kymmenen miljoonan diiliä kolmesta vuodesta, mutta kieltänyt Laudaa tuomasta asiaa esiin illallisella.

– Meitä odottamassa olivat yrityksen toimitusjohtaja, Aasian-osaston johtaja, markkinointijohtaja ja vielä joku neljäs. Niki kävi kättelemässä heidät ja esitteli itsensä: ”Niki Lauda… Niki Lauda… Niki Lauda…”

Kymmenen minuutin jutustelun jälkeen Wolff oli ehdottanut pöytään istuutumista. Laudalla kuitenkin loppui kärsivällisyys kohteliaisuuksiin nopeasti.

– Istahtaessamme – emme olleet vielä tilanneet juomiakaan – Niki käänsi katseensa toimitusjohtajaan ja kysyi: ”No, teemmekö sponsorisopimuksen vai emme? Meidän tarjouksemme on kymmenen miljoonaa”, Wolff kauhistelee.

– En voinut uskoa todeksi, että hän meni sillä tavalla pilaamaan suunnitelmamme. Toimitusjohtaja katsoi häneen, oli hiljaista. Sitten hän vastasi: ”Se sopii. Kymmenen miljoonaa, kolme vuotta.” Puristimme käsiä.

”Teet asiat liian monimutkaisiksi”

Wolff oli todennut onnistuneen illallisen jälkeen Laudalle, että tämän toiminta oli hänen mielestään käsittämätöntä. Vanha herra ei kuitenkaan ottanut kritiikkiä vastaan.

– ”Tuollainen tilanne on hyvin yksinkertainen. Sinä teet siitä liian monimutkaisen”, Niki vastasi.

– Ehkä hän meni toisessa ääripäässä liian pitkälle, mutta ei siinä voinut kuin nauraa koko asialle. Niki oli aika uskomaton tyyppi – jos eräitä hänen tekemisiään laittaisi elokuvaan, ihmiset pitäisivät niitä epäuskottavina, Wolff tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja