Lewis Hamiltonin Mercedes-sopimuksen taustalla huipentui vuosikymmenien vihanpito – Niki Laudan elämäkerta paljastaa Ron Dennisin pahan mokan kultakimpaleensa lähdössä

Lewis Hamilton ei ollut lainkaan vakuuttunut Mercedekselle siirtymisen järkevyydestä vuoden 2012 lopulla, mutta F1-legenda Niki Lauda onnistui taivuttelemaan tähtikuskin tiimiinsä. Apua saatiin yllättävällä tavalla myös McLaren-pomo Ron Dennisin juonittelusta.

Laudan ja Dennisin yhteinen historia juonsi juurensa jo 1980-luvun alusta, jolloin mestarikuski liittyi brittitalli McLarenille.

F1-toimittaja Maurice Hamiltonin viime keväänä julkaistu kirja Niki Lauda – Formulalegendan elämäkerta (Minerva kustannus) ilmestyy nyt myös suomenkielisenä käännöksenä. Kirja kertoo keväällä 2019 menehtyneen kolminkertaisen maailmanmestarin tarinan lehtikirjoituksia sekä uusia ja vanhoja haastatteluita hyödyntäen.

Yksi kirjan herkullisimmista kuvauksista on Laudan ja hänen entisen tallipomonsa Dennisin kiperä suhde. Nämä kaksi jääräpäätä löivät kovat kallonsa yhteen useamman kerran vuosikymmenten aikana.

Dennis loukkasi Laudaa syvästi

Laudan toinen lopettamispäätös vuonna 1985 sisälsi lopullisen välirikon tallipomon kanssa, kun Dennis oli onnistunut itävaltalaislegendan kotikisaansa järjestämässä lehdistötilaisuudessa loukkaamaan Laudaa pahemman kerran.

Dennis oli ylistänyt kuskinsa jäähyväisten hetkellä McLarenin auton suunnitellutta John Barnardia sen sijaan, että olisi sanonut mitään kiitosta monivuotiselle kuskilleen. Laudalle löytyisi kyllä korvaaja, Dennis vakuutteli.

– Niki oli tilaisuuden jälkeen melkein sanaton. Ja sanoja, joilla hän Dennisiä kuvaili, ei voinut sellaisenaan painaa lehteen! totesi paikalla lehdistötilaisuudessa ollut Salzburger Nachrichtenin toimittaja Gerhard Kuntschik.

Kohtelustaan suivaantunut Lauda päätti näyttää ja ajoi vielä kerran voittajaksi seuraavassa osakilpailussa Hollannin Zandvoortissa.

Ensitapaaminen jatkui pikkutunneille saakka

Lauda pääsi vuosikymmeniä myöhemmin näpäyttämään arroganttia Dennisia. Muiden bisnestensä ohessa F1-varikolle 2000-luvun edetessä palannut ex-kuski oli merkittävässä roolissa Mercedeksen nousussa tehdastiiminsä kanssa sarjan huipulle.

Vuonna 2012 Mercedes oli ottamassa uuden askeleen kohti nykyistä valta-asemaansa. Talli tarvitsi Michael Schumacherin tilalle huippukuskin. Singaporen GP:n jälkeen Lauda otti yhteyttä McLarenilla koko siihenastisen uransa ajaneeseen Lewis Hamiltoniin.

– Emme olleet oikeastaan neuvotelleet koskaan aiemmin, ja nyt hän sanoi minulle: ”Sinun kannattaisi tulla Mercedesille”. Tänne sinä kuulut, Hamilton kertoo kirjassa.

Kaksikko tapasi ja vietti iltaa aina pikkutunneille asti. Laudan suorapuheisuus sai Hamiltonin lopulta taipumaan.

– Lewis kysyi minulta: ”Siirtyisitkö sinä?” Vastasin: En – rehellisesti sanottuna en. Mutta jos teemme kaiken yhdessä, jos homma toimii… Jos voittaisit maailmanmestaruuden Mercedesillä, tehdastallissa, voitko kuvitella, millainen vaikutus sillä olisi maineellesi? Lauda kertoi myöhemmin.

Hamilton näki Mercedeksellä F1-velho Ross Brawnin johdolla orastaneen nousun ja lähti lopulta McLarenilta. Sitä ennen Dennis ehti kuitenkin puuttua vielä kerran peliin.

Dennis levitteli likaisia juoruja Hamiltonista

Vuotta sopimusneuvotteluita myöhemmin Daily Mail -lehti julkaisi uutisen, jonka mukaan Ron Dennis oli matkustanut Hamiltonin neuvotteluista kuultuaan McLarenin moottorivalmistajana tuolloin toimineen Mercedeksen emoyhtiön Daimler AG:n pääkonttoriin Stuttgartiin tapaamaan puheenjohtaja Dieter Zetscheä.

Dennis oli lehden toimittajan Jonathan McEvoyn mukaan esittänyt vierailullaan sarjan väitteitä, joiden perimmäisenä tarkoituksena olisi ollut saada Hamilton huonoon valoon uuden kosijansa silmissä.

– Edelleen McEvoy kirjoitti, että Dennis oli välittänyt The Sunille juorun, jonka mukaan Hamilton oli viettänyt Lontoossa iltaa railakkaasti juhlien, kirja kertoo.

Yritys kuitenkin kääntyi pahasti Dennisia itseään vastaan.

– Dennisin vierailun jälkeen Zetsche oli pirauttanut Brawnille, joka puolestaan keskusteli (Mercedeksen F1-tiimin toimitusjohtajan) Nick Fryn kanssa ja soitti sitten Hamiltonin silloiselle agentille Simon Fullerille.

– Jos Dennisin käytöksellä – sikäli kuin väitteet hänen toiminnastaan pitävät paikkansa – oli jokin vaikutus, niin Hamiltonille McLarenin jättäminen muuttui helpommaksi, Maurice Hamilton kirjoittaa.

Vuonna 2008 ensimmäisen F1-mestaruutensa McLarenilla saavuttanut Lewis Hamilton on kerännyt MM-titteleitä jo viisi lisää Mercedeksellä. Uran seitsemäs mestaruus on jo nurkan takana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja