Mainos

Niinistö: Näin hyötyisimme Islannin ilmavalvonnasta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tänään 203. maanpuolustuskurssin avajaistilaisuudessa.

Niinistö otti puheessa esille muun muassa Suomen pyrkimykset päästä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi sekä osallistumisen Islannin ilmavalvontaan.

Niinistön mukaan kampanjointi maamme pääsemiseksi YK:n turvallisneuvoston jäseneksi ei kuitenkaan ollut turhaa.

– Suomen kampanja oli meidän itsemme näköinen ja tapainen. Emme halunneet muuttua muuksi kuin mitä olemme. Korostimme tärkeänä pitämiämme asiateemoja. Olimme innokkaita ja aktiivisia, mutta emme ehkä tunteneet kaikkia niitä tuulia, joita ulapalla kävi. Emme kenties pysähtyneet riittävän usein arvioimaan toimintaamme itsekriittisesti. Yhtä kaikki, olemme nyt kokemusta rikkaampia ja viisaampia, Niinistö sanoi.

Niinistö muistutti, ettei YK-turvallisuus-neuvostovaali ollut mikään ”kansainäänestys” Suomen ulkopolitiikasta.

– Asemamme on vahva, vakaa ja tunnustettu. Jatkamme aktiivista politiikkaamme YK:ssa. Tästä kertoo sekin, että valmistelemme parhaillaan uutta YK-strategiaa. Voimme avoimin ja luottavaisin mielin tähytä tulevaisuuteen ja rakentaa Suomen kansainvälistä asemaa.

Suomi on vastikään ilmaissut kiinnostuksensa osallistua yhdessä Ruotsin kanssa Islannin ilmatilan valvomiseen käytännössä kolmen viikon ajaksi keväällä 2014.

– Monet operaation toteuttamiseen liittyvät seikat ovat vielä avoinna ja jatkoselvitysten alla. Niiden valmistuttua asia on syytä käsitellä kattavasti eduskunnassa. Tämä on paitsi välttämätöntä, myös Suomen etu.

– Islannin ilmavalvontaan osallistuminen toisi sotilaallisia hyötyjä yhteistoimintakyvyn ja kokemuksen kasvun myötä. Mutta ennen muuta osallistuminen olisi tärkeä askel otettavaksi, jos haluamme pohjoismaista puolustusyhteistyötä kehittää. Emme voi sanoa, että haluamme kehittää, mutta olla sitten kehittämättä. Uskottavuus on tärkein valuuttamme - myös turvallisuuspolitiikassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.