Niinistö muistutti YK:n yleiskokouksen puheessaan sulavista jäätiköistä ja äärimmäisistä sääilmiöistä: ”Ilmastonmuutos on jo täällä”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tänään puheen YK:n 74. yleiskokouksessa. Puheessaan hän keskittyi ilmastoasioihin, mutta varoitteli myös aseellisista selkkauksista.

Niinistö muistutti muun muassa sulavista jäätiköistä, metsäpaloista ja äärimmäisistä sääilmiöistä. Amazonin sademetsätkään eivät jääneet mainitsematta.

– Vaikka lopettaisimme kaikki hiilidioksidipäästömme huomenna, meidän olisi elettävä seuraavat vuosikymmenet sen ilmastomuutoksen kanssa, jonka olemme jo aiheuttaneet. Emme enää pysty välttämään ilmastokriisiä kokonaisuudessaan. Meidän on myös saatava aikaan konkreettisia tuloksia väistämättömään sopeutumisessa, Niinistö sanoi.

Hän peräänkuulutti puheessaan konkreettisia toimia ja kertoi ilmastohuippukokouksen pääsihteerin pyytäneen osallistujia saapumaan ”suunnitelman, ei puheen kanssa”.

– Hyvä suunnitelma onkin jo paljon konkreettisempi teko kuin pelkkä puhe. Mutta sekin on vasta alku. Mitä me todella tarvitsemme rakentaaksemme luottamusta yhteiseen tulevaisuuteemme ovat tulokset. Tekoja, ei vain lupauksia. Toimia, ei vain tavoitteita, Niinistö sanoi.

"Olemme parhaillaan menettämässä viimeisestkin kontrollin elementit"

Niinistö muistutti myös suurvaltojen välisten kilpailun muodostamasta uhkasta ja mahdollisista aseellisista konflikteista.

– Instituutioita ja hallintojärjestelmiä kohtaan tunnetun luottamuksen häviäminen on erityisen vaarallista asevalvonnan alueella. Olemme parhaillaan menettämässä viimeisetkin kontrollin elementit. INF-sopimuksen kaatumisen ja strategisia ydinaseita koskevan New START -sopimuksen epäselvän tulevaisuuden myötä ensi vuoden ydinsulkusopimuksen (NPT) seurantakonferenssi on nyt äärimmäisen tärkeä, Niinistö sanoi.

Niinistö korosti yhteistyön merkitystä.

– Meidän täytyy myös pystyä puuttumaan muihin joukkotuhoaseisiin, perinteisiin aseisiin – ja täysin uuteen aseteknologiaan. Pystymme vastaamaan näihin haasteisiin vain yhdessä. Tästä syystä Suomi antaa täyden tukensa pääsihteerin pyrkimyksille tuoda aseidenriisunta-agenda uudestaan YK:n ytimeen.




Lue myös:

    Uusimmat